Skip to content
رشته علوم سیاسی

معرفی رشته علوم سیاسی

ارسطو پدر علم سیاست رشته علوم سیاسی را مطالعه حکومت بیان می‌کند و بر این عقیده بود که حکومت با سیاست در تعامل است. این رشته برخلاف سایر علوم انسانی، مستقل نیست و با سایر علوم انسانی در تداخل است. 
 
حوزه کلی علوم سیاسی شامل چندین زمینه اصلی است: سیاست تطبیقی ​​، روابط بین‌الملل، اقتصاد سیاسی و فلسفه سیاسی. بیشتر دپارتمان‌های علوم سیاسی در دانشگاه‌ها دانشجویان را ترغیب به تخصص یا تمرکز در یکی از این زمینه‌ها می‌کنند. 
معرفی رشته علوم سیاسی
آنچه مردم به نام سیاست و مسائل سیاسی می‌شناسند با سیاست به مفهومی که در رشته علوم سیاسی مطرح است، تفاوت بسیار دارد و دانشجویان موفق این رشته نیز نه یک سیاستمدار بلکه یک سیاست‌شناس خواهند شد. علوم سیاسی به عنوان یک رشته دانشگاهی با علوم سیاسی به عنوان بحث‌های تخصصی در مورد مسائل سیاسی تفاوت دارد. 
 
 
علوم سیاسی به عنوان یک رشته دانشگاهی به بررسی اندیشه‌ها و نظریه‌های سیاسی و کارکرد آن‌ها در عرصه جامعه می‌پردازد و به عبارت دیگر رشته علوم سیاسی یعنی ارائه یکسری نظریه‌ها و یا یکسری ابزارها و راهکارهایی که بر اساس آن‌ها هر جامعه شرایط و مشکلات حال را بررسی کرده و از پیش پا بر می‌دارد و برای حرکتها و اقدامات بعدی یعنی ترسیم فضا برای مسیر آینده برنامه‌ریزی می‌کند و همچنین از تجارب و دستاوردهای بشر که در طول تاریخ در عرصه اجتماع به دست آورده است، بهره‌ می‌برد. 
 
پس می‌توان گفت که علوم سیاسی در عین این که به حال نگاه کرده و برای آینده برنامه‌ریزی می‌کند، ریشه‌اش در گذشته است. 
 
سیاست تطبیقی
سیاست مقایسه‌ای سیستم‌های دولت در کشورهای دیگر را مقایسه می‌کند. به عنوان مثال، یک دانشمند سیاسی مقایسه‌ای می‌تواند تأثیر احزاب سیاسی را در انتخابات استرالیا، انگلستان و ایالات متحده بررسی کند، یا او ممکن است قانون اساسی آرژانتین و باربادوس را مقایسه کند. 
 
روابط بین‌المللی
محققان روابط بین‌الملل شیوه‌های تعامل ملل را بررسی می‌کنند. در حالی که سیاست تطبیقی ​​عملکرد داخلی یک کشور را با یکدیگر مقایسه می‌کند، روابط بین‌الملل بر چگونگی ارتباط دولت‌ها با یکدیگر متمرکز است، از جمله اینکه چرا و چگونه تجارت، همکاری و مبارزه با دولت‌ها انجام می‌شود. 
 
اقتصاد سیاسی
اقتصاد سیاسی مطالعه چگونگی تأثیر اقتصاد و سیاست بر یکدیگر است. دانشمندان علوم سیاسی در این زیرمجموعه ممکن است تأثیر قدرت اقتصادی بر روابط بین‌الملل یا چگونگی توسعه اقتصادهای مختلف در سیستم‌های سیاسی مشابه را بررسی کنند. 
آشنایی با رشته علوم سیاسی
فلسفه سیاسی
برخی از دانشمندان سیاسی، سنت فلسفه‌های سیاسی را از افلاطون تا به امروز مطالعه می‌کنند. این زیر مجموعه سعی دارد به سؤالات پاسخ دهد و نظریه‌هایی را در مورد موضوعات انتزاعی مانند اخلاق، اقتدار، ماهیت آزادی و آزادی، معنای حقوق مدنی و آزادی‌های مدنی و چگونگی عملکرد دولت‌ها ایجاد کند
 

فلسفه پیدایش رشته علوم سیاسی

علوم سیاسی

در جهان امروز هیچ کشوری نمی‌تواند فارغ از سایر کشورها به بقا ادامه دهد و هر رویدادی در سراسر دنیا در سرنوشت آن کشور بی تاثیر نیست. از این رو هر کشوری نیاز به تربیت و آموزش کارشناسان و متخصصان این رشته جهت تسهیل روابط دیپلماسی خود دارد.

معرفی و انتخاب رشته علوم سیاسی

این رشته یکی از زیر شاخه‌های رشته علوم اجتماعی به حساب می‌آید و به بررسی اندیشه‌ها و نظریه‌های سیاسی و عملکرد آن‌ها در عرصه جامعه می‌پردازد. دارا بودن دانش سیاسی به ما دید به آینده را می‌دهد.
نخستین مدرسه‌ای که در آن علوم سیاسی تدریس شد در سال ۱۲۸۷ خورشیدی تاسیس شد.

گرایش‌های علوم سیاسی در مقطع کارشناسی ارشد

علاقمندان و متقاضیان به این رشته برای انتخاب رشته در مقطع ارشد می‌توانند در گرایش‌های که در ذیل نام برده می‌شود، ادامه تحصیل دهند.

  • مطالعات منطقه‌ای
  • روابط بین‌الملل
  • علوم سیاسی
  • اندیشه سیاسی
  • دیپلماسی و روابط بین‌الملل

دانشگاه‌های ارائه‌دهنده در مقطع کارشناسی

دانشگاه‌های ارائه‌دهنده این رشته در مقطع ارشد

  • دانشگاه اصفهان          
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه شهید‌بهشتی
  • موسسه آموزش عالی باقر‌العلوم قم       
  • دانشگاه تربیت مدرس     
  • دانشگاه علوم انسانی مفید قم               
  • پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی        
  • دانشگاه علامه طباطبایی 

توانایی‌ها و مهارت‌های شغلی مورد نیاز در این رشته

  • علاقه به کتب تاریخی و سیاسی و فلسفه
  • قدرت ابتکار و توانایی فکری وسیع
  • دارای قدرت درک و منطق بالا

آینده شغلی رشته علوم سیاسی در ایران

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برگشت به بالا