Skip to content
رشته مشاوره

معرفی و انتخاب رشته مشاوره

اگر تا کنون فکر می‌کردید که رشته مشاوره همان روان‌شناسی است و یا برعکس، بهتر است این مطلب را کامل بخوانید. 
 
در زندگی همه‌ی انسان‌ها در تمام سنین، از کودکی تا پیری مسائل و دغدعه‌هایی وجود دارد که از نظر روانی فرد را تحت فشار قرار می‌دهند. در بسیاری از موارد فرد بر اثر این‌فشارها بیمار نمی‌شود، بلکه ناتوان از حل آن‌ها می‌شود. مشاور کسی است که در این مواقع به کمک فرد آمده و او را راهنمایی و هدایت می‌کند. پس مراجعه کنندگان مشاور، بیمار نیستند بلکه دارای مشکلات کوچک و نیازمند دریافت راهنمایی‌ از افراد با تجربه‌تر از خود هستند. اما مراجعه کنندگان یک روانشناس بیمار هستند. معرفی رشته مشاوره
 
برای همین گستردگی مخاطبان نیازمند مشاوره همواره بیشتر از روان‌شناسان است. روانشناسی مشاوره یک عمل عمومی و ارائه دهنده خدمات درمانی در روانشناسی حرفه‌ای است. این موضوع بر نحوه عملکرد افراد چه در شخصیت و چه در روابط خود در هر سنی متمرکز است. مشاوره به نگرانی‌های عاطفی، اجتماعی، شغلی، مدرسه و سلامت جسمی می‌پردازد که ممکن است افراد در مراحل مختلف زندگی خود داشته باشند، با تمرکز بر فشارهای زندگی معمولی و موضوعات جدی‌تر که ممکن است افراد به عنوان بخشی از خانواده‌ها، گروه‌ها و سایر موارد با آن مبارزه کنند.
 
مشاوره به افراد دارای مشکلات جسمی، عاطفی و روانی کمک می‌کنند تا احساس بهزیستی خود را بهبود بخشند، احساس پریشانی را کاهش دهند و بحران‌ها را برطرف کنند. آن‌ها همچنین ارزیابی، تشخیص و درمان علائم شدید روانی را ارائه می‌دهند. 

این رشته برخلاف رشته روان‌شناسی که قابلیت انتخاب برای هر دو گرایش تجربی و انسانی را دارد، تنها برای رشته‌های علوم انسانی قابل تحصیل است.

مشاوران و درمانگران با کمک روش‌های متنوعی به بیماران خود کمک می‌کنند. افرادی که در رشته مشاوره فارغ التحصیل شده‌اند می‌توانند در تخصص‌های زیر به جامعه کمک کنند: ازدواج و خانواده درمانی، مشاوره شغلی، مشاوره بهداشت روانی، مشاوره سو مصرف مواد و…آشنایی با رشته مشاوره

رشته مشاوره

رشته مشاوره
رشته مشاوره زیر گروه رشته علوم انسانی است و این رشته مجموعه‌ علم‌های به هم متصل است که به بررسی چگونگی استفاده از روانشناسی در برقراری ارتباط با دیگران و اختلال‌های یادگیری و تشخیص اختلالات ذهنی کودکان و راهنمایی‌های تحصیلی و مشاوره ازدواج و … می‌پردازد. 
 
همچنین از دیگر اهداف این رشته بررسی روش‌های تعلیم و تربیت افراد و یافتن روش‌های علمی در مباحث روان شناسی و جامعه شناسی و … است. یک مشاور باید صبور باشد و با دقت به صحبت‌های مراجعه کننده گوش بدهد و توانایی خوب صحبت کردن و راهنمایی دادن را نیز باید داشته باشد. 

سرفصل دروس مشاوره و تعداد واحدها

رشته مشاوره
  • تعداد کل واحدها : ۱۳۵ واحد
  • دروس عمومی : ۲۰ واحد
  • دروس پایه و اصلی : ۷۶ واحد
  • دروس تخصصی : ۳۳ واحد
  • دروس اختیاری : ۶ واحد

دروس رشته مشاوره

از میان دروس پایه و اصلی می‌توان به دروسی همچون  نماد خانواده‌ در اسلام‌ و ایران‌، جامعه‌شناسی‌ آموزش‌ و پرورش‌،آمار استنباطی‌، مبانی‌ راهنمایی‌ و مشاوره‌، تولید و کاربرد مواد آموزشی‌، فیزیولوژی‌ انسان‌ (اعصاب‌ و غدد)، روان‌شناسی‌ از دیدگاه‌ دانشمندان‌ اسلامی‌، روش‌ها و فنون‌ راهنمایی‌ و مشاوره‌، سنجش‌ و اندازه‌گیری‌ در علوم‌ تربیتی‌، روان‌شناسی‌ اجتماعی‌، روان‌شناسی‌ و آموزش‌ افراد استثنایی‌، روش‌ها و فنون‌ تدریس‌، نماد خانواده‌ در اسلام‌ و ایران‌، مقدمات‌ مدیریت‌ آموزشی‌ روان‌شناسی‌ رشد، روش‌ تحقیق‌ در علوم‌ تربیتی‌ و مشاوره‌، روان‌شناسی‌ یادگیری‌، مبانی‌ کامپیوتر، آسیب‌شناسی‌ اجتماعی‌، بهداشت‌ روانی‌، روان‌شناسی‌ شخصیت‌، روان‌شناسی‌ تربیتی‌، آسیب‌شناسی‌ روانی‌، مسائل‌ جوانان‌ و نوجوانان‌، بازی‌ درمانی‌، اختلالات‌ یادگیری‌،و … را می‌توان نام برد.

از دروس تخصصی نیز راهنمایی‌ و مشاوره‌ تحصیلی‌، راهنمایی‌ و مشاوره‌ شغلی‌، کاربرد آزمون‌های‌ روانی‌ (هوش‌، استعداد، رغبت‌)، کاربرد آزمون‌های‌ تشخیصی‌ و شخصیت‌ در مشاوره‌،  راهنمایی‌ و مشاوره‌ گروهی‌، مشاوره‌‌ی خانواده‌،روش‌های‌ تغییر و اصلاًح‌ رفتار، متون‌ تخصصی‌ زبان‌، تمرین‌ عملی‌ مشاوره‌ (فعالیت‌های‌ راهنمایی‌)، تمرین‌ عملی‌ مشاوره‌ (فعالیت‌های‌ مشاوره‌ای‌) و … اشاره داشت.

تفاوت رشته‌ مشاوره و روان‌شناسی

رشته روان شناسی را داوطلبان رشته علوم تجربی نیز می‌توانند انتخاب کنند ولی رشته مشاوره فقط مخصوص دانش اموزان انسانی است و می‌توانند در زمان انتخاب رشته این رشته را انتخاب نمایند.

کارشناسی ارشد رشته مشاوره

در ادامه به گرایش های مختلف رشته مشاوره می‌پردازیم.

مشاوره گرایش تحصیلی/مدرسه

کارشناسان در این بخش به دبیران، والدین و به خصوص دانش‌آموزان در طول دوره تحصیل مشاوره درسی می‌دهند. این مشاوره در جهت تحصیل بهتر، انتخاب رشته و حل مشکلات پیرامون درس است.

مشاوره گرایش شغلی

هدف از این گرایش، پرورش افرادی است که در حیطه اشتغال و شناسایی استعداد درونی هر فرد و تناسب آن با کارهای مطلوب برای روحیه هر فرد ، توانایی کسب کنند.

مشاوره گرایش خانواده

متخصصان این بخش در مسائلی همچون انتخاب همسر، حل مشکلات زناشویی و اختلافات پیرامون ان تبحر می‌یابند.

مشاوره گرایش توان‌بخشی

 بسیاری از افراد در مواجه با شرایطی مانند از دست دادن عزیزان، خسارت دیدن در حوادث و بلایای طبیعی، طلاق و سازگاری‌های پس از آن، ورشکستگی، تصادف و امثالهم دچار مشکلات و اختلالاتی می‌شوند که مشاوره توان‌بخشی می‌تواند به کمک آن‌ها رفته و در جهت پذیرش آمادگی فرد برای ادامه زندگی با شرایط ایجاد شده ایفای نقش نماید.

دکتری

در دکتری این رشته بدون گرایش است. یعنی هر فرد با توجه به گرایش خود در مقطع ارشد، در مقطع دکتری ادامه تحصیل می‌دهد. در مجموع افراد با گرایش‌های متفاوت ارشد، همگی ۳۲ واحد را می‌گذرانند.

 البته رساله نیز ۱۸ واحد است که در مجموع ۵۰ واحد می‌شود

البته فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته‌های علوم تربیتی در تمامی گرایش‌ها، روانشناسی در تمامی گرایش‌ها، مشاوره و راهنمایی در تمامی گرایش‌ها و روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی می‌توانند در آزمون دکتری مشاوره شرکت کنند.

بازار کار و آینده شغلی

از مشاغلی که به طور مستقیم با این رشته در ارتباط است می‌توان به مشاور و مشاوره شغلی و تحصیلی اشاره کرد.

در آموزش و پرورش در هر مقطع، مدارس نیازمند یک مشاور هستند که تا کنون جای خالی آن‌ها به علت کمبود متخصص در این عرصه، در بسیاری از مدارس وجود داشته است. سازمان‌های بهزیستی‌، کمیته‌‌ی امداد، فرهنگ‌سراها، مراکز بازپروری‌ و زندان‌ها نیز از دیگر جایگاه‌هایی است که مشاوران می‌توانند به اشتغال در آن مشغول شوند.

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برگشت به بالا