Skip to content
مددکاری اجتماعی

معرفی و انتخاب رشته مددکاری اجتماعی

اگر تمایل به ایجاد تغییر در بخشی از جامعه دارید و به دنبال تأثیرگذاری در ابعاد خرد و کلان جامعه هستید می‌توانید به انتخاب رشته‌ مددکاری اجتماعی فکر کنید. مددکاری اجتماعی حرفه‌ای است مبتنی بر دانش‌ها، ارزش‌ها و مهارت‌های خاص که به افراد، گروه‌ها و جامعه در جهت بهبود شرایط و رسیدن به بهزیستی‌شان کمک می‌کند. این رشته ترکیبی از دانش‌های جامعه شناسی، روانشناسی، حقوق، سیاست، توانبخشی، مشاوره، مددکاری اجتماعی و … است. معرفی رشته مددکاری اجتماعی

بسته به نوع مددکاری اجتماعی که می‌خواهید انجام دهید، مسیرهای مددکاری اجتماعی متفاوت است. 
 
کارهای خرد اجتماعی به طور گسترده‌ای محبوب‌ترین نوع مددکار اجتماعی به حساب می‌آید. متخصصین متمرکز در این سطح خدمات مستقیمی به خانواده‌ها و افراد ارائه می‌دهند. مددکاران اجتماعی در این سطح به طور معمول با گروه‌ها یا موسسات کوچک‌تر همکاری می‌کنند. مددکار اجتماعی کلان به کارهای اجتماعی در مقیاس بزرگ متمرکز است و از مشاغلی برخوردار است که به متخصصان اجازه می‌دهد تا به جای افراد با جوامع همکاری کنند. 
 
مددکاران اجتماعی بر کمک به افراد در کنار آمدن و حل مشکلات در زندگی روزمره خود تمرکز می‌کنند. مشاغل مددکاری اجتماعی انواع مختلفی از تخصص، مانند نقش کلینیکی، مدرسه و خدمات اجتماعی مراقبت‌های بهداشتی را در بر می‌گیرد. متخصصان حرفه خود را وقف کمک به افراد در مقابله با چالش‌های منحصر به فرد در زندگی خود می‌کنند. 

رشته‌ مددکاری اجتماعی

مددکاری اجتماعی به دو صورت انجام می‌گیرد:

مددکاری اجتماعی مستقیم و مددکاری اجتماعی غیر مستقیم.

در مددکاری اجتماعی مستقیم، مددکاران اجتماعی به‌طور مستقیم با افراد، گروه‌ها و جوامع فعالیت می‌کنند و در این حیطه فعالیت‌های مددکاران اجتماعی به سه دستۀ مددکاری اجتماعی فردی، مددکاری اجتماعی گروهی، مددکاری اجتماعی جامعه تقسیم می‌شود.

در بحث مددکاری اجتماعی غیر مستقیم، مددکاران اجتماعی به صورت غیرمستقیم با افراد کار می‌کنند و فعالیت‌های مددکاران اجتماعی در این زمینه شامل، برنامه‌ریزی اجتماعی، خدمات اجتماعی، اقدام اجتماعی و پژوهش است و در واقع مددکاران اجتماعی این حیطه‌ها، به‌ عنوان کارگزاران اجتماعی فعالیت دارند.

مقاطع تحصیلی رشته‌ مددکاری اجتماعی

در ادامه به مقاطع مختلف رشته‌ مددکاری اجتماعی می‌پردازیم:

دوره‌ کارشناسی

در دوره‌ی کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران از تمامی رشته‌های ریاضی، تجربی و انسانی پذیرش دانشجو دارد و در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، دانشگاه شاهد تهران و دانشگاه خوارزمی از رشته‌ی انسانی پذیرش این رشته دارند و در دانشگاه‌های آزاد و علمی کاربردی و پیام نور هم تعدادی پذیرش این رشته دارند.

دوره‌ کارشناسی ارشد رشته‌ مددکاری اجتماعی

در دوره‌ی کارشناسی ارشد، دانشگاه‌های علامه طباطبائی‌، دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه سراسری یزد با شرط مصاحبه پذیرش این رشته دارند.

دوره‌ دکتری رشته‌ مددکاری اجتماعی

در دوره‌ی دکتری دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و دانشگاه علامه طباطبائی پذیرش این رشته را دارند.

بازار کار رشته‌ مددکاری اجتماعی

زمینه‌‌های فعالیت مددکاران اجتماعی بسیار گسترده است که در زیر، به برخی از آ‌ن‌ها اشاره شده است :

رشته‌ مددکاری‌ از جمله رشته‌هایی‌ است‌ که‌ داوطلبان‌ هر سه‌ گروه‌ آزمایشی‌ علوم‌ ریاضی‌ و فنی‌، علوم‌ تجربی‌ و علوم‌ انسانی‌ می‌توانند آن‌ را انتخاب‌ کنند همچنین‌ دانشجویان‌ این‌ رشته‌ باید در دوران‌ تحصیل‌ ۲۴ واحد کارورزی‌ و پس‌ از فارغ‌التحصیلی‌ ۲ سال‌ طرح‌ بگذرانند. این‌ دو ویژگی‌ رشته‌ فوق‌ را متمایز ساخته‌ است‌، چرا که‌ فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ به‌ دلیل‌ تجربه‌ ناشی‌ از ۲۴ واحد کارورزی‌ در ۶ واحد مستقل‌ و ۲ سال‌ طرح‌ در سازمان‌ها و مؤسسه‌های‌ دولتی‌، از موقعیت‌ شغلی‌ مناسبی‌ برخوردار هستند.

در واقع‌ هر جایی‌ که‌ اداره‌ رفاه‌ یا امور اجتماعی‌ هست‌، مددکار اجتماعی‌ می‌تواند در آنجا حضور داشته‌ و مسؤولیتی‌ را بر عهده‌ بگیرد. در نتیجه‌ فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ مشکل‌ اشتغال‌ ندارند. اما با وجود مزیت‌های‌ این‌ رشته، ‌ باید پذیرفت‌ که‌ رشته‌ مددکاری‌ با مشکلاتی‌ نیز گریبانگیر است‌ که‌ در این‌ میان‌ گمنام‌ بودن‌ رشته‌ مددکاری‌ در جامعه‌ و حتی‌ در بین‌ جوانان‌ و داوطلبان‌ کنکور مشکل‌ بسیار بزرگی‌ است‌.آشنایی با رشته مددکاری اجتماعی

  • اداره‌ی بهزیستی و کمیتۀ امداد
  • مدارس
  • بیمارستان‌ها و بیمارستان‌های روانی
  • صنعت
  • کار با خانواده‌ها
  • سالمندان
  • در همه‌ی مؤسسات مربوط به سازمان بهزیستی
  • فعالیت به صورت کلان و ارائه‌ی برنامه‌های اجتماعی
  • بانک‌ها

برخی از نرم افزارهای کاربردی در این رشته عبارت است از:

  • مسلط بودن به مهارت‌های ۷ گانۀ ICDL
  • SPSS
  • MAXQDA

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برگشت به بالا