Skip to content
سامانه راهنمای تدوین پروپوزال

سامانه راهنمای تدوین پروپوزال

تدوین پروپوزال به عنوان اولین گام از نگارش پایان‌نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری به حساب می‌آید. از یک نظر، گفته می‌شود در مقطع ارشد، پروپزال ۲۰ درصد مسیر و در مقطع دکتری، ۸۰ درصد کل کار به حساب می‌آید. این موضوع، بیانگر اهمیت کیفیت و تدوین طرح پیشنهاده پژوهشی یا پروپوزال است.

سامانه راهنمای تدوین پروپوزال

یکی از چالش‌های بیشتر دانشجویان، تدوین پروپزال علمی برای پایان‌نامه است. پژوهشگر، گاهی در نخستین مرحله (یعنی انتخاب موضوع) و گاهی در نگارش قسمت‌های مختلف آن، نیاز به راهنمایی دارد. اگرچه استاد راهنما که برای پایان‌نامه انتخاب می‌شود، این وظیفه را عهده‌دار است، اما به دلایلی بهتر است چارچوب اولیه طرح پایان‌نامه، توسط دانشجو نگارش یافته و تا استاد راهنما، لازم نباشد نکات اولیه را تصحیح نماید تا بیشتر به مباحث تخصصی بپردازد.

از این رو، سامانه راهنمای تدونی پروپوزال توسط سازمان بین‌المللی دانشگاهیان در راستای توانمندسازی علمی دانشجویان طراحی و پیاده‌سازی شده است. در این سامانه، به صورت گام‎‌به‌گام می‌توانید طرح اولیه پایان‌نامه خود را تدوین نمایید.

گام ۱: انتخاب موضوع

انتخاب موضوع پروپوزال

در گام نخست، پیرامون چگونگی انتخاب موضوع، راهنمایی صورت گرفته و امکان درج موضوع وجود دارد.

گام ۲: انتخاب کلیدواژه‌ها

کلیدواژه پروپوزال

در گام بعدی، لازم است کلیدواژه‌های مرتبط با پژوهش انتخاب شود. در این مرحله، قواعد انتخاب کلیدواژه پایان‌نامه شرح داده شده است و پس از آن، می‌توانید نسبت به درج کلیدواژه‌های خود اقدام نمایید.

گام ۳: نوع پژوهش از نظر هدف

نوع پژوهش از نظر هدف

در فرمت بعضی دانشگاه‌ها، این قسمت وجود دارد که باید انتخاب کنید پژوهش شما از نظر هدف، بنیادی، کاربردی یا … است. توضیح هر یک از انواع پژوهش در این بخش برای راهنمایی شما آمده است.

گام ۴: بیان مساله

بیان مساله پروپوزال

بیان مساله، مهمترین و چالشی‌ترین قسمت پروپوزال به حساب می‌آید. در گام چهارم، توضیحات کاملی درباره بیان مساله و بخش‌های آن ذکر شده و پس از آن، می‌توانید بیان مساله خود را درج نمایید.

گام ۵: ضرورت انجام پژوش

ضرورت پژوهش

نگارش این بخش نیز در فرمت بیشتر دانشگاه‌ها الزامی است. در این قسمت، لازم است توضیح دهید که به چه دلیل انجام این پژوهش، اهمیت و ضرورت دارد. توضیحات مربوط به نگارش این قسمت نیز برای راهنمایی شما درج شده است.

گام ۶: جنبه نوآوری پژوهش

در ششمین گام، لازم است تا عنوان کنید پژوهش شما از چه جنبه‌ای، دارای نوآوری و کار جدید است. در این قسمت، توضیحات لازم جهت نگارش بخش نوآوری پژوهش درج شده و پس از آن، می‌توانید نسبت به درج نوآوری پایان‌نامه خود در سامانه، اقدام نمایید.

گام ۷: اهداف پژوهش

اهداف پژوهش

اگرچه از نظر تعداد کلمات، «اهداف پژوهش» با واژگان محدودی نوشته می‌شود، اما این گام، یکی از مهمترین بخش‌های پروپزال به حساب می‌آید و لازم است دقت خاصی در نگارش آن داشته باشید. نکات لازم جهت شیوه نگارش هدف اصلی و اهداف فرعی پژوهش در این قسمت آمده است. پس از آن، می‌توانید هدف اصلی و اهداف فرعی پژوهش خود را در این سامانه، درج کنید.

گام ۸: فرضیه‌ها / سوالات

فرضیه و سوالات تحقیق

بسته به نوع روش تحقیق شما (کیفی یا کمی) لازم است برای آن، به تناسب اهداف نگارش یافته، فرضیه و سوال طرح نمایید. نگران نباشید؛ چرا که راهنمایی کاملی همراه با مثال برای شما درج شده و پس از آن، به سادگی می‌توانید نسبت به نگارش فرضیات یا سوالات اقدام نمایید.

گام ۹: روش تحقیق

روش تحقیق پروپوزال

روش تحقیق به صورت کامل، در فصل سوم پایان‌نامه شرح داده می‌شود، اما در پروپوزال نیز لازم است به آن اشاره کنید. توضیحات لازم جهت نگارش روش تحقیق شامل:
  • روش و ابزار گردآوری اطلاعات
  • روش آماری (برای پژوهش‌های کمی)
  • روش توصیف و تجزیه و تحلیل اطلاعات
به شما ارائه شده و می‌توانید پس از آن، نسبت به درج روش تحقیق در سامانه، اقدام کنید.

گام ۱۰: پیشینه پژوهش

پیشینه پژوهش یا ادبیات تحقیق، در فصل دوم پایان‌نامه درج می‌شود، اما ضروری است در تهیه پروپزال، به صورت مختصری به مهمترین پژوهش‌های صورت گرفته اشاره کنید. در گام دهم، توضیحاتی پیرامون نگارش پیشینه پژوهش و منبع‌نویسی داده شده است.

گام ۱۱: فرایند انجام پژوهش و زمانبندی

زمانبندی پروپوزال

در اینجا، لازم است به تناسب اینکه پایان‌نامه ارشد یا رساله دکتری ارائه می‌کنید، برنامه زمانی خود را حداقل در شش ماه تا یک سال ارائه نمایید. مثال‌ها و پنل درج فرایند، در این قسمت ارائه شده است.

گام ۱۲: نتایج مورد انتظار پژوهش

در گام دوازدهم، باید پیش‌بینی خود را از نتایج پژوهش و دستاوردهای خود بیان کنید. شیوه نگارش این قسمت و محل درج آن، پیش‌بینی شده است.

گام ۱۳: مراجع استفاده کننده از نتیجه پژوهش

پژوهشی که انجام خواهید داد، برای چه کسانی مفید خواهد بود؟ چه سازمان‌هایی از آن استفاده خواهند کرد؟ در این بخش، راهنمای نگارش این قسمت آورده شده است.

گام ۱۴: منابع مورد استفاده پروپوزال

نگارش این بخش، نیاز به دقت و ظرافت فراوانی دارد؛ چرا که یکی از بخش‌هایی است که معمولاً توسط استاد راهنما و تیم تصویب‌کننده پروپزال در گروه دانشگاه، مورد توجه قرار می‌گیرد. در گام پایانی نیز، توضیحات لازم در اختیار شما قرار خواهد گرفت و می‌توانید منابع خود را در دو قسمت «منابع فارسی» و «منابع لاتین» درج نمایید.

سایر امکانات سامانه تدوین پروپوزال

امکانات سامانه

اگرچه مشابه چنین سامانه‌ای در داخل کشور وجود ندارد، اما تلاش تیم سازمان دانشگاهیان بر آن بوده تا نسبت به ارائه یک سامانه جامع و حرفه‌ای اقدام نماید و امکانات لازم را جهت تسهیل انجام پژوهش در اختیار دانشجویان قرار دهد.

امکان درج سه پروپوزال

از آنجایی که به هر دلیلی ممکن است یکی از موضوعات یا پروپوزال‌های شما در گروه مورد تائید قرار نگرفته و ناچار به تدوین مجدد آن باشید، برای اعضای ویژه سازمان بین‌المللی دانشگاهیان، تا امکان درج سه پروپوزال و مدیریت آن‌ها وجود دارد.

امکان خروجی Word از سامانه

در مرحله پایانی و پس از طی چهارده گام، شما می‌توانید نسبت به دریافت فایل ورد طرح پیشنهاده خود اقدام نمایید. البته در نظر داشته باشید لازم است با توجه به فرمت پروپزال دانشگاه خود، محتوای آن را جایگذاری نمایید.

شخصی‌سازی بر اساس پژوهش‌های کیفی و کمی

با توجه به تفاوت‌هایی که در پژوهش‌های کمی و کیفی وجود دارد، این سامانه به صورت هوشمند، نسبت به شخصی‌سازی قسمت‌هایی از پروپزال اقدام می‌کند.

شیوه استفاده برای دانشجویان

راهنمای نگارش پروپوزال

تمامی دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه‌های کشور، می‌توانند با عضویت رایگان در سازمان بین‌المللی دانشگاهیان، از این امکان استفاده نمایند. علاوه بر این، در راستای سهولت تدوین پایان‌نامه، یک دوره آموزشی با عنوان «تدوین فصل دوم پایان‌نامه» نیز در اختیار اعضای سازمان قرار گرفته است.

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برگشت به بالا