دانشگاه اراک

دانشگاه اراک به‌عنوان یکی از دانشگاه‌های جامع و معتبر ایران در منطقه مرکزی کشور، در مسیر توسعه علمی، پژوهشی و فرهنگی استان مرکزی نقش کلیدی ایفا می‌کند. این دانشگاه با تمرکز بر ارائه آموزش با کیفیت، انجام پژوهش‌های کاربردی و تربیت نیروی انسانی متخصص، جایگاهی مهم در نظام آموزش عالی کشور دارد.


🏛️ تاریخچه تأسیس دانشگاه اراک

دانشگاه اراک در سال ۱۳۵۰ با عنوان «دانش‌سرای عالی» فعالیت خود را آغاز کرد و در سال ۱۳۶۸ با نام رسمی «دانشگاه اراک» به فعالیت‌های خود ادامه داد. در طول سال‌های گذشته، این دانشگاه با گسترش رشته‌های تحصیلی، جذب اعضای هیئت علمی مجرب و توسعه زیرساخت‌های علمی، به یکی از مراکز آموزش عالی تأثیرگذار در کشور تبدیل شده است.


🎓 دانشکده‌ها و رشته‌های تحصیلی

دانشگاه اراک دارای ۹ دانشکده فعال در حوزه‌های مختلف علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه، کشاورزی و منابع طبیعی، علوم تربیتی، علوم ورزشی و هنر است. این دانشکده‌ها عبارت‌اند از:

  • دانشکده علوم پایه

  • دانشکده فنی و مهندسی

  • دانشکده علوم انسانی

  • دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

  • دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی

  • دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی

  • دانشکده هنر

  • دانشکده زبان و ادبیات

  • دانشکده الهیات و معارف اسلامی

این دانشگاه در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی در بیش از ۸۰ رشته و گرایش تحصیلی دانشجو می‌پذیرد.


📊 جایگاه علمی و پژوهشی

دانشگاه اراک با توسعه مراکز پژوهشی و مشارکت در پروژه‌های علمی و صنعتی، توانسته جایگاه مناسبی در میان دانشگاه‌های پژوهش‌محور کشور کسب کند. از جمله ویژگی‌های آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چاپ صدها مقاله علمی در نشریات معتبر داخلی و بین‌المللی

  • برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌های ملی و منطقه‌ای

  • توسعه پایان‌نامه‌ها و طرح‌های پژوهشی در تعامل با صنایع استان مرکزی

  • تأسیس مراکز رشد و واحدهای فناور در حوزه‌های کشاورزی، نانو، محیط زیست و علوم انسانی

  • ایجاد بستر مناسب برای فعالیت‌های بین‌رشته‌ای و پژوهش‌های بین‌المللی


🏫 امکانات آموزشی، پژوهشی و رفاهی

دانشگاه اراک دارای پردیس مرکزی بزرگ با امکانات مدرن برای تحصیل، تحقیق و زندگی دانشجویی است. برخی از این امکانات عبارت‌اند از:

  • کتابخانه مرکزی و کتابخانه‌های دانشکده‌ای با منابع غنی فارسی و لاتین

  • آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های تخصصی در رشته‌های علوم پایه، فنی، کشاورزی و هنر

  • خوابگاه‌های دانشجویی مجهز برای خواهران و برادران

  • سالن‌های ورزشی، زمین‌های ورزشی روباز، سالن همایش، مرکز مشاوره و درمانگاه دانشجویی

  • سلف‌سرویس، نمازخانه و کانون‌های فرهنگی و هنری فعال


🌍 ارتباط با صنعت و جامعه

دانشگاه اراک به‌واسطه موقعیت جغرافیایی خود در مرکز کشور و نزدیکی به شهرهای صنعتی بزرگی همچون اراک، ساوه و خمین، همکاری گسترده‌ای با صنایع و شرکت‌های تولیدی دارد. اجرای طرح‌های تحقیقاتی مشترک، دوره‌های مهارتی و کارآموزی، و تربیت نیروی متخصص برای بازار کار، از جمله دستاوردهای این همکاری‌ها است.


👥 جامعه دانشگاهی

در حال حاضر، بیش از ۷٬۵۰۰ دانشجو در این مجموعه آموزش عالی در مقاطع مختلف مشغول به تحصیل هستند و این دانشگاه دارای بیش از ۳۰۰ عضو هیئت علمی مجرب در رشته‌های مختلف است. فعالیت‌های فرهنگی، هنری، ورزشی و علمی در دانشگاه بسیار پویا بوده و دانشجویان در قالب انجمن‌ها و تشکل‌های مختلف، نقش فعالی در زندگی دانشگاهی دارند.


✅ جمع‌بندی

این دانشگاه با پیشینه‌ای قوی، ساختار علمی منسجم، تنوع رشته‌ای، ارتباط مؤثر با صنعت، امکانات آموزشی مطلوب و موقعیتی ممتاز در قلب کشور، انتخابی هوشمندانه برای علاقه‌مندان به تحصیل در محیطی علمی، آرام و توسعه‌گرا به‌شمار می‌رود. این دانشگاه مسیر روشنی برای رشد تحصیلی، پژوهشی و حرفه‌ای دانشجویان خود ترسیم کرده است.

موفقیت دانشگاه اراک در رتبه‌بندی تایمز ۲۰۲۵

رتبه‌بندی تایمز دانشگاه اراک در سال ۲۰۲۵، نشان از پیشرفت چشمگیر این دانشگاه در حوزه‌های علمی دارد. دستاوردهای جدید دانشگاه اراک در رتبه‌بندی موضوعی تأیید توان علمی در سه حوزه تخصصی محمدعلی بداقی‌فر، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اراک، اعلام کرد که این دانشگاه در جدیدترین رتبه‌بندی موضوعی تایمز ۲۰۲۵ موفق به کسب جایگاه‌های ارزشمندی…

چهار رشته جدید کارشناسی ارشد در دانشگاه اراک راه‌اندازی شد

رشته‌های جدید کارشناسی ارشد دانشگاه اراک از سال تحصیلی آینده پذیرای دانشجویان خواهند بود. پذیرش دانشجو در ۴ رشته جدید تحصیلات تکمیلی مجوز قطعی از شورای گسترش آموزش عالی دکتر مجتبی ذوالفقاری، رئیس دانشگاه اراک اعلام کرد: این دانشگاه موفق به دریافت مجوز قطعی پذیرش دانشجو در چهار رشته جدید کارشناسی ارشد شده است. این…

کمبود خوابگاه در دانشگاه اراک؛ نیاز فوری به ۲ خوابگاه جدید

کمبود خوابگاه در دانشگاه اراک باعث شده است این دانشگاه نیاز فوری به دو خوابگاه جدید برای اسکان دانشجویان داشته باشد. ظرفیت فعلی خوابگاه‌های دانشگاه اراک آمار خوابگاه‌های موجود زهرا فارسیجانی، رئیس اداره خوابگاه‌های دانشگاه اراک، اعلام کرد: در حال حاضر این دانشگاه دارای ۷ خوابگاه فعال است که شامل ۳ خوابگاه ویژه دختران و…

محققان دانشگاهی پنل شبیه‌ساز پرواز طراحی کردند

محققان و پژوهشگران دانشگاه اراک پنل سخت‌افزاری شبیه‌ساز پرواز را با موفقیت طراحی کردند. پنل شبیه‌ساز پرواز دکتر ابوالقاسم دائی‌چیان، عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق دانشگاه اراک موفق شد تا در قالب یک طرح پژوهشی،یک پنل شبیه‌ساز پرواز را طراحی کرده و بسازد. ویژگی‌های طرح ویژگی خاص این طرح القای حس واقعی‌تر پرواز درمقابل دستگاه‌های مشابه…

آخرین مهلت ثبت نام مسابقه سراسری جوشکاری در شهر اراک

مسابقه سراسری دانشجویی جوشکاری در اراک با هدف مهارت‌افزایی و پیشرفت توان اشتغال‌پذیری دانشجویان رشته مهندسی جوشکاری برگزار می‌شود و آخرین مهلت ثبت نام مسابقه هفتم خرداد است. آخرین مهلت ثبت‌نام مسابقه رشته مهندسی جوشکاری نسبت به سایر علوم مهندسی تنوع و گوناگونی بیشتری دارد. بنابراین مهندسی جوشکاری زمینه پیچیده‌ایی است که نیازمند تخصص وسیعی…

پذیرش بدون کنکور دانشگاه اراک

دانشگاه اراک اعلام کرد: این دانشگاه در پی تصمیم اتخاذ شده برای  سال تحصیلی 1397-1398 پذیرش بدون کنکور دانشگاه اراک در رشته روانشناسی عمومی در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد را صادر کرده است. دانشگاه اراک در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته گرایش روانشناسی عمومی دانشجوی استعداد درخشان می‌پذیرد. تاریخ فراخوان پذیرش بدون کنکور دانشجو…

پذیرش دانشجوی ارشد و دکتری بدون آزمون در دانشگاه اراک

دانشگاه اراک برای سال تحصیلی ۹۷-۹۸ برای پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان فراخوان ثبت‌نامی داد. این دانشگاه براساس آیین‌نامه استعدادهای درخشان برای سال تحصیلی ۹۷-۹۸ در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می‌پذیرد. پذیرش دانشجوی ارشد و دکتری این پذیرش بدین صورت است که داوطلبان نیازی نیست که در آزمون شرکت کنند. صرفاً با ارائه‌ی سوابق…

روسای جدید دانشگاه‌ها مشخص شدند

با آغاز به کار دولت دوازدهم و انتخاب دکتر غلامی به سمت وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، روسای جدید دانشگاه‌ها نیز مشخص شدند. طی این مدت، 12 نفر ابقا شده و 4 نفر نیز به‌‌عنوان سرپرست جدید معرفی شده‌اند. روسای دانشگاه‌هایی که ابقا شده‌اند دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی دانشگاه ادیان و مذاهب دانشگاه صنعتی جندی شاپور…