متخصصان رشته تکنولوژی پرتوشناسی وظیفه تصویربرداری تشخیصی را انجام میدهند، مانند آزمایشهای اشعه ایکس،تصویربرداری (MRI) و تصویربرداری (CT) برخی ازآنها در تکنیکهای خاص مانند رادیولوژی عروقی، ماموگرافی و یا سونوگرافی تخصص دارند.تکنولوژی پرتوشناسی مسئول مکانیابی دقیق بیماری و حصول اطمینان از این امر است که یک تصویر تشخیصی با کیفیت تولید شدهاست. آنها از نزدیک با پزشکانی کار میکنند که تصاویر پزشکی را تفسیر میکنند تا بیماری یا آسیب را تشخیص دهند. برای این که تصاویر به درستی تفسیرشوند، آزمایش تصویربرداری باید به درستی توسط متخصص پرتوشناسی انجام شود.
تکنولوژی پرتوشناسی
تخصص تکنولوژیپرتوشناسی در رابطه با نحوه صحیح تصویربرداری از اعضای بدن انسان برای تشخیص بیماری است. افرادی که در زمان انتخاب رشته تکنولوژیپرتوشناسی را انتخاب میکنند باید در درس های فیزیک، ریاضی و زیست شناسی دبیرستان قوی باشند چون یکی از دروس پایه این رشته فیزیک و در ادامه آناتومی و فیزیولوژی است. دانشجویان در طول تحصیل با دستگاههای تصویر برداری و نحوه کار آن ها آشنا میشوند.
کاربردهای تکنولوژی پرتوشناسی
تکنولوژی پرتوشناسی یا رادیولوژی کاربردهای بسیار متنوعی در زمینههای مختلف پزشکی دارد. نقشی حیاتی در تشخیص، درمان و تحقیقات پزشکی ایفا میکند. با پیشرفت تکنولوژی، کاربردهای تکنولوژیپرتوشناسی نیز روز به روز در حال گسترش است. علاوه بر کاربردهای پزشکی، از آن در زمینههای دیگر مانند صنعت و فناوری اطلاعات نیز استفاده میشود. اگر به کمک به بیماران و استفاده از تکنولوژی علاقه دارید، رشته تکنولوژی پرتوشناسی میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد.
مهمترین کاربرد
- بیماریها: تصاویر تهیه شده توسط تکنسینهای پرتوشناسی به پزشکان کمک میکند تا بیماریهای مختلف را در بدن انسان تشخیص دهند.
- درتشخیص مان بیماریها: از برخی از روشهای تصویربرداری پزشکی مانند رادیوتراپی برای درمان بیماریها نیز استفاده میشود.
- جراحی: در برخی از عملهای جراحی از روشهای تصویربرداری پزشکی مانند فلوروسکوپی برای راهنمایی جراحان استفاده میشود
- تحقیقات پزشکی: از روشهای تصویربرداری پزشکی در تحقیقات پزشکی نیز استفاده میشود.
مقایسه تکنولوژی پرتوشناسی با رادیولوژی
بنابراین هیچ تفاوت ذاتی بین این دو عنوان وجود ندارد. منظور از هر دو عنوان یک رشته تحصیلی است که به آموزش دانشجویان در زمینه تولید تصاویر از اعضای مختلف بدن با استفاده از پرتو ایکس و سایر پرتوهای یونیزان میپردازد.
در برخی موارد از عنوان “رادیولوژی” برای اشاره به پزشکی که به تشخیص و درمان بیماریها با استفاده از تصاویر تهیه شده توسط پرتو ایکس و سایر پرتوهای یونیزان میپردازد نیز استفاده میشود. اما این دو رشته کاملاً متفاوت هستند. تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی) یک رشته کارشناسی است که فارغ التحصیلان آن به عنوان “تکنسین پرتوشناسی” یا “کارشناس رادیولوژی” شناخته میشوند. این افراد وظیفه تهیه تصاویر از اعضای مختلف بدن بنا به دستور پزشک را بر عهده دارند.
در مقابل، پزشکی رادیولوژی یک رشته دکترا است که پزشکانی که در این رشته تحصیل میکنند به عنوان “متخصص رادیولوژی” شناخته میشوند. این افراد وظیفه تشخیص و درمان بیماریها با استفاده از تصاویر تهیه شده توسط پرتو ایکس و سایر پرتوهای یونیزان را بر عهده دارند. بنابراین، اگر شما به کمک به بیماران و استفاده از تکنولوژی علاقه دارید، تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی) میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد. اما اگر شما میخواهید پزشک شوید و بیماریها را تشخیص و درمان کنید، باید در پزشکی تحصیل کنید.
انواع رادیولوژی
رادیولوژی شاخه ای از پزشکی است که از تصاویر برای تشخیص و درمان بیماری ها استفاده می کند. این تصاویر می توانند با استفاده از انواع مختلف تابش از جمله اشعه ایکس، ام آر آی، سی تی اسکن و سونوگرافی ایجاد شوند.
- رادیولوژی قفسه سینه
- رادیولوژی دستگاه گوارش
- رادیولوژی سیستم عصبی
- رادیولوژی ارتوپدی
- رادیولوژی زنان و زایمان
- رادیولوژی هسته ای
دروس اختصاصی تکنولوژیپرتوشناسی
- فیزیک پرتوشناسی تشخیص
- رادیوبیولوژی و حفاظت در برابر پرتوهای یونساز
- فیزیک پرتوها
- اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی
- رادیوگرافی با ماده حاجب
- اصول تاریکخانه
- اصول نگهداری و تعمیرات مقدماتی دستگاههای پرتوشناسی
اینها فقط تعدادی از دروس تخصصی تکنولوژی پرتوشناسی هستند. دروس دیگر شامل رادیولوژی دندانی، رادیولوژی هسته ای، رادیوتراپی و … نیز میشوند.
گرایشهای ارشد تکنولوژی پرتوشناسی
- فیزیک پزشکی
- علوم تشریحی
- رادیوبیولوژی
- فناوری تصویربرداری پزشکی
- رادیولوژی
- فیزیک پزشکی
دانش آموختگان رشته ارشد تکنولوژی پرتوشناسی میتوانند در مراکز مختلف درمانی، آموزشی و پژوهشی مشغول به کار شوند.
بازار کار رشته تکنولوژی پرتوشناسی
بازار کار تکنولوژی پرتوشناسی در حال حاضر خوب است و تقاضا برای فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی در مراکز مختلف درمانی، آموزشی و پژوهشی وجود دارد. فارغالتحصیلان میتوانند در آزمایشگاه ها و بیمارستان های دولتی و خصوصی کلینیک های رادیولوژی و درمانگاه ها و سایر مراکز تصویر برداری مشغول شوند.
آینده شغلی
فارغ التحصیلان تکنولوژی پرتوشناسی میتوانند با گذراندن دورههای آموزشی تخصصی، در زمینههای خاصی مانند رادیولوژی مداخله ای، رادیولوژی هسته ای و رادیوتراپی نیز فعالیت کنند. درآمد آن نیز بسته به محل کار، سابقه کار و تخصص آنها متفاوت است. به طور کلی، درآمد تکنسینهای پرتوشناسی در ایران خوب است و از میانگین کشوری بالاتر است. در مجموع، بازار کار تکنولوژی پرتوشناسی روشن است و فرصتهای شغلی خوبی برای فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی وجود دارد.
بیمارستانها
بیمارستانها از جمله مراکز اصلی کار برای فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی هستند. تکنسینهای پرتوشناسی در بیمارستانها وظایف مختلفی مانند انجام رادیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی را بر عهده دارند.
مراکز رادیولوژی
مراکز رادیولوژی مراکز تخصصی هستند که به طور خاص به ارائه خدمات تصویربرداری پزشکی میپردازند. تکنسینهای پرتوشناسی در این مراکز نیز وظایف مشابهی با تکنسینهای پرتوشناسی در بیمارستانها دارند.
مراکز آموزشی
برخی از فارغ التحصیلان در دانشگاهها و مراکز آموزشی به تدریس دروس مربوط به تکنولوژی پرتوشناسی میپردازند.
مراکز پژوهشی
برخی از فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی نیز در مراکز پژوهشی به انجام تحقیقات در زمینه تصویربرداری پزشکی میپردازند.
نکاتی که باید قبل از انتخاب تکنولوژی پرتوشناسی
انتخاب گرایش تحصیلی تصمیمی مهم است. بنابراین قبل از انتخاب تکنولوژی پرتوشناسی تمام جوانب موضوع را به دقت بررسی کنید. همچنین میتوانید با فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی صحبت کنید و از تجربیات آنها بهره ببرید. علاوه بر موارد فوق، شما باید به علاقه خودتان به آن و اهداف آینده خودتان نیز توجه کنید. اگر مطمئن نیستید که تکنولوژیپرتوشناسی برای شما مناسب است یا نه، میتوانید با مشاور مدرسه یا مرکز آموزشی خودتان صحبت کنید.
علاقه و انگیزه
- به کمک به بیماران و نجات جان انسانها علاقه دارید؟
- از کار با تکنولوژی و دستگاههای پیشرفته لذت میبرید؟
- کنجکاو هستید که در مورد نحوه عملکرد بدن انسان و بیماریها بیشتر بدانید؟
مهارت ها و توانایی ها
- دقت و ظرافت دارید؟
- میتوانید با جزئیات کار کنید؟
- مهارتهای حل مسئله خوبی دارید؟
- میتوانید با بیماران و مراجعان به طور مؤثر ارتباط برقرار کنید؟
- میتوانید تحت فشار کار کنید؟
سلامت
- به اشعه ایکس و سایر پرتوهای یونیزان حساسیت ندارید؟
- از سلامت جسمانی و روانی خوبی برخوردار هستید؟
- میتوانید ساعتهای طولانی سر پا بایستید و کار کنید؟
شرایط تحصیلی
- مطالعه و یادگیری مداوم برایتان مشکلی ندارد؟
- میتوانید با حجم زیادی از مطالب علمی کنار بیایید؟
- آمادگی گذراندن دورههای کارآموزی در بیمارستانها و مراکز درمانی را دارید؟
بازار کار
- از بازار کار آن در منطقه خودتان اطلاع دارید؟
- میدانید که فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی چه شغلهایی میتوانند داشته باشند؟
- میدانید که درآمد فارغ التحصیلان تکنولوژیپرتوشناسی چقدر است؟