تحول در آموزش عالی با فناوریهای نوین در دستور کار شورای عالی برنامهریزی آموزش عالی قرار گرفته و محور اصلی سیاستگذاریهای آینده دانشگاههاست.
نقش فناوری در آینده آموزش دانشگاهی
در جلسه اخیر شورای عالی برنامهریزی آموزشی، رضا نقیزاده، مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزش عالی، بر ضرورت بازنگری سیاستها و ایجاد سازوکارهای نظارتی در حوزه آموزش مجازی تأکید کرد. تحول در آموزش عالی با فناوریهای نوین، موضوعی است که در سه سطح آموزش مجازی، دیجیتال و هوشمند بهعنوان اشکال گوناگون یادگیری الکترونیکی مورد بحث قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه در شرایط بحرانی، آموزش مجازی به افزایش تابآوری نظام آموزشی کشور کمک میکند، افزود: در افق میانمدت، فناوریهای نوینی مانند هوش مصنوعی، موتور محرک تحول در آموزش عالی خواهند بود.
ضرورت توجه به هوش مصنوعی در دانشگاهها
نقیزاده با استناد به پژوهشهای بینالمللی اظهار داشت: هوش مصنوعی در سه حوزه کلیدی سلامت، آموزش و حملونقل بیشترین اثرگذاری را دارد. از اینرو، نظام آموزش عالی کشور باید بهصورت راهبردی به ظرفیتهای AI توجه کند و بستر بهرهگیری از آن را در فرآیند آموزش و پژوهش فراهم سازد.
مصوبات جدید شورا برای سال تحصیلی آینده
در این نشست، علاوه بر بررسی راهکارهای فناورانه برای آموزش، برخی پیشنهادات عملیاتی نیز مطرح شد؛ از جمله:
-
برنامهریزی جدید برای اجرای دروس کارآموزی و کارورزی دانشجویان
-
تمدید زمان دفاع از پایاننامههای دوره تحصیلات تکمیلی در تابستان ۱۴۰۴
نگاه به آینده با چشمانداز دیجیتال
توسعه یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی، نهتنها ضرورتی فناورانه، بلکه راهی برای افزایش کیفیت، انعطافپذیری و دسترسی به آموزش برای طیف گستردهتری از دانشجویان است.