Skip to content
انتخاب رشته جغرافیا

معرفی و انتخاب رشته جغرافیا

رشته جغرافیا دانشی است که برای برخی یادآور نام رودها و کوه‌ها و مراکز استان ‌است اما برای عاشقان این رشته، یک دنیاست! این علم زیر مجموعه انتخاب رشته علوم انسانی قابل انتخاب است.

جغرافیا مطالعه زندگی در سطح زمین است. از لحاظ تاریخی از دو شاخه اصلی، جغرافیای انسانی و جغرافیای طبیعی تشکیل شده است. جغرافیای انسانی دارای سه کانون عمومی است: توصیف و توضیح تفاوت بین مکان‌ها در زمان حال و در طول زمان. نظریه پردازی و مدل‌سازی ساختار مکانی، سازماندهی و کنترل جامعه
تفسیر و توضیح معنی و اهمیت مکان و چشم‌انداز پیش روی آن.
جغرافیای طبیعی به طور کلی بر روی سیستم‌های طبیعی در مقیاس بزرگ متمرکز است در مقیاس کره زمین و یا در زیر سطح زمین زیرا این فضا قلمرو جغرافی دانان است. پس جغرافی دانان طبیعی چگونگی شکل گیری‌های چشم‌انداز را با گذشت زمان (ژئومورفولوژی) ، چگونگی توسعه سیستم‌های رودخانه‌ای و توزیع مکانی، حرکات و خصوصیات گیاهان و جانوران را مطالعه می‌کنند. در سال‌های اخیر با توسعه سریع روش‌های جغرافیایی مبتنی بر رایانه و نقشه برداری و تجزیه و تحلیل پدیده‌های جغرافیایی، شاخه سوم دانشکده جغرافیایی با تمرکز بر روی سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه برداری رایانه‌ای و تجسم جغرافیایی پدید آمده است.معرفی رشته جغرافیا

رشته جغرافیا یک مطالعه سیستماتیک از جهان و ویژگی‌های آن است. به طور سنتی، جغرافیا با نقشه برداری و نام مکان همراه بوده است. اگرچه بسیاری از جغرافی دانان در زمینه توپونیمی و نقشه شناسی آموزش دیده‌اند، اما این مشغله اصلی آن‌ها نیست. جغرافی دانان فضا و توزیع پایگاه داده زمانی پدیده‌ها، فرآیندها و ویژگی‌ها و همچنین تعامل انسان و محیط آن‌ها را مطالعه می‌کنند. از آنجا که فضا و مکان موضوعات مختلفی مانند اقتصاد، بهداشت، آب و هوا، گیاهان و حیوانات را تحت تأثیر قرار می‌دهد، جغرافیا بسیار میان رشته‌ای است. ماهیت میان رشته‌ای رویکرد جغرافیایی به توجه به رابطه بین پدیده‌های جسمی و انسانی و الگوهای مکانی آن بستگی دارد.

مقاطع تحصیلی رشته جغرافیا

کارشناسی

جغرافیا

در گذشته این رشته دارای گرایش‌های بیشتری بوده است. اما اکنون این گرایش‌ها با یکدیگر ادغام و ۴ گرایش شده‌اند. اختلاف تحصیل در این رشته‌ها در ۸ واحد است.   برای همین بسیاری از دانشگاه‌ها در کتابچه رهنمای انتخاب رشته تنها رشته‌ی “جغرافیا” را درج می‌کنند.

دروس مشترک رشته جغرافیا

از جمله دروس مشترک در این گرایش‌ها می‌توان به آب و هوای ایران، جغرافیای آب‌ها، جغرافیای خاک‌ها، حمل و نقل و انرژی،  جغرافیای زیستی، ژئومورفولوژی ایران، منابع و مسائل آب ایران، ریاضیات، آمار و احتمالاًت۱ مبانی جغرافیای اقتصادی: صنعت، جغرافیای سیاسی، مبانی جغرافیای شهری، جغرافیای کوچ نشینی، پژوهش میدانی در جغرافیا (روش تحقیق عملی) ،   اصول و روش‌های برنامه‌ریزی ناحیه‌ای، مبانی جغرافیای جمعیت، مبانی جغرافیای روستایی، مبانی جغرافیای اقتصادی، کاربرد عکس‌های هوایی و ماهواره‌ای در جغرافیا، کشاورزی، زمین در فضا، منابع و مآخذ جغرافیای ایران، فلسفه جغرافیا و جغرافیای کاربردی، تاریخ علم جغرافیا، کارتوگرافی (نقشه کشی) ، نقشه برداری (نظری و عملی) ، نقشه خوانی، روش تحقیق: نظری، اصول سنجش از دور، اشاره داشت.

 جغرافیای طبیعی

کره زمین

علمی است که به مطالعه محیط طبیعی و تاثیر عوامل و عناصر محیطی بر زندگی و فعالیت انسان می‌پردازد. این رشته در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش ژئومورفولوژی و آب و هواشناسی است.

ژئومورفولوژی: ارتباط نزدیکی با علم زمین شناسی دارد، چرا که بیشتر به بررسی ظاهر و چهره زمین می‌پردازد و با پدیده‌های سطحی سر و کار دارد. از دروس اصلی این رشته می‌توان به ژئومورفولوژی مناطق شهری، نقشه‌ها و نمودارهای ژئومورفولوژی، کاربرد ژئومورفولوژی در برنامه‌ریزی شهری و منطقه ای و … دروس اشاره داشت.

آب و هواشناسی: در این گرایش بیشتر مسائل مربوط به تغیبرات اقلیم وآب و هوا و جو و تاثیرات آن‌ها بر سطح زمین و فعالیت‌های انسانی بررسی می‌شود.

.

 جغرافیای انسانی

رشته جغرافیا

یکی از شاخه‌های مهم علوم جغرافیا جغرافیای انسانی است که در دو گرایش جغرافیای شهری و روستائی ارائه می‌شود.

جغرافیای شهری: این رشته به بررسی و مطالعه مسائلی همچون گسترش شهرها، مسائل اقتصادی و جمعیتی شهرها، چگونگی جابجایی از محل کار به سکونت ، نحوه اشغال فضا و همچنین بحث روز جغرافیای شهری یعنی توریسم می‌پردازد.

دروس تخصصی این رشته شامل :اقتصاد شهری، شهرها و شهرک‌های جدید،اصول و روش‌های برنامه‌ریزی شهری، برنامه‌ریزی شهری در ایران، کارگاه برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای(روش تهیه تفسیر طرح‌های شهری و منطقه‌ای)، روابط متقابل شهر و روستا با تاکید بر ایران، پایان‌نامه است.

جغرافیای روستایی: در این گرایش به بررسی روابط میان شهر و روستا، نوسازی و آینده روستاها، برنامه‌ریزی و توسعه روستایی، روستاهای آینده، بهداشت و اوقات فراغت روستائیان، علل و عوامل مهاجرت روستانشینان، حفظ محیط زیست، نحوه حمل و نقل، کیفیت زندگی و وضعیت اقتصادی روستاها پرداخته می‌شود.

دروس اصلی و اختصاصی رشته جغرافیا ی روستایی نیز برنامه‌ریزی روستائی در ایران، اصول و روش‌های برنامه‌ریزی روستائی، روابط متقابل شهر و روستا با تاکید بر ایران ، اقتصاد روستائی، کارگاه برنامه‌ریزی روستائی:( روش تهیه و تفسیر طرح‌های روستائی)، پایان‌نامه هستند..

 کارتوگرافی

یک جغرافیدان به کمک نقشه‌های خاصی، اطلاعات دقیقی پیرامون  موقعیت‌ها و پراکندگی‌ها به دست می آورد. علم، هنر و فن رسم این نقشه‌ها را کارتوگرافی گویند. این نقشه‌ها در ساختاری همچون اقتصادی، دفاع ملی، روابط بین‌المللی، تعلیم و تربیت، جهانگردی و مواردی دیگر کاربرد دارد.آشنایی با رشته جغرافیا

 جغرافیا سیاسی – نظامی

تجربه به کرات نشان داده است که صرف داشتن مهارت‌های خوب نظامی نمی‌توان در مبارزات به پیروزی دست یافت بلکه استرتژی‌های مربوط به شناخت فضا و جغرافیای مکان مبارزه مکمل قدرت و توانمندی انسانی برای پیروزی در مبارزات بوده است. از این رو رشته جغرافیا در دانشگاه‌های خاصی در کشور مورد تدریس قرار دارند.

اشتغال در رشته جغرافیا

فارغ‌التحصیلان رشته جغرافیا شهری و همین‌طور برنامه‌ریزی توریسم می‌توانند به‌عنوان راهنمای گردشگران داخلی و خارجی عمل کنند و همچنین فارغ‌التحصیلان جغرافیای نظامی می‌توانند به‌راحتی جذب سازمان‌های سیاسی و نظامی‌شوند. البته مشاغلی چون دبیری ویا فعالیت در بخش‌های مختلف شهرداری نیز از دیگر مشاغل این دسته از فارغ التحصیلان به حساب می‌آید.

یک نظر برای این نوشته موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برگشت به بالا