روزنامه نگاری فعالیت جمعآوری، ارزیابی، ایجاد و ارائه اخبار و اطلاعات است. رشته روزنامهنگاری نه تنها جدا از دیگر اشکال ارتباطات است بلکه آن چیزی است که برای جوامع دموکراتیک ضروری است. تاریخ نشان میدهد که هرچه جامعه دموکراتیکتر باشد اخبار و اطلاعات بیشتری باید داشته باشد.
در روزنامه نگاری انواع مختلفی وجود دارد که بسته به موضوع و ترجیح نویسنده مورد استفاده قرار میگیرد. اگر به حرفه روزنامه نگاری علاقه دارید، محدود کردن جستجوی شما برای تمرکز روی یک تخصص خاص، به شما امکان میدهد موقعیتهایی را انتخاب کنید که به بهترین وجهی با مهارتها، مدارک تحصیلی و علایق شما مناسب باشد. یادگیری در مورد انواع مختلف روزنامه نگاری میتواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که تخصص خاصی را برای چه کار ترجیح میدهید.
معرفی روزنامه نگاری
روزنامه نگاری حرفهای است که شامل جمع آوری اطلاعات در مورد یک موضوع خاص، سپس گزارش یافتهها و نتیجه گیری برای مخاطبان گستردهتر از طریق رسانههای چاپی، دیجیتالی یا پخش میباشد. روزنامه نگاران اطلاعات را در قالب گزارشهای تحقیقاتی، اخبار، ویژگیها، ستونها و بررسیها گزارش میدهند. گزارشهای تحقیقاتی و مقالات برجسته فرمهای طولانیتری هستند که بهطور کامل داستانی را توسعه میدهند و جزئیات بیشتری را در بر میگیرند. اخبار، ستونها و بررسیها فرمهای مقاله کوتاهتری هستند که برای پرداختن به یک موضوع خاص و بدون جزئیات بیشتر به آن پرداخته شدهاند. هدف روزنامه نگاری تحقیق و گزارش وقایعی است که به روشهای مختلف زندگی و جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد. انواع مختلف روزنامه نگاری، جنبههای مختلف زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد که جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد.
رشته روزنامه نگاری عبارت است از جمع آوری، تهیه و توزیع اخبار و مطالب مربوط به تفسیر و توصیف از طریق رسانههای چاپی و الکترونیکی مانند روزنامهها، مجلات، کتابها، وبلاگها، پخشهای اینترنتی، پادکستها، شبکههای اجتماعی و سایتهای رسانههای اجتماعی و پست الکترونیکی و همچنین ایمیل و از طریق رادیو، تصاویر متحرک و تلویزیون.
کاربرد روزنامه نگاری
واژه ژورنالیسم در ابتدا به گزارش وقایع جاری به صورت چاپی، به ویژه روزنامهها اطلاق میشد، اما با ظهور رادیو، تلویزیون و اینترنت در قرن بیستم استفاده از این اصطلاح گسترش یافت تا شامل تمام ارتباطات چاپی و الکترونیکی باشد. اولین محصول روزنامه نگاری شناخته شده، یک خبر منتشر شده در روم باستان بود: Acta Diurna، گفته میشود مربوط به قبل از سال ۵۹ قبل از میلاد است. Acta Diurna وقایع مهم روزانه مانند سخنرانیهای عمومی را ثبت میکرد. این روزنامه هر روز منتشر میشد و در مکانهای برجسته آویزان میشد.
تاریخچه روزنامه نگاری
روزنامه نگاری در قرن ۲۰ با توجه به رو به رشد بودن مشهورتر شد. چهار عامل مهم در این روند وجود داشت: (۱) افزایش سازمان روزنامه نگاران شاغل، (۲) آموزش تخصصی روزنامه نگاری، (۳) ادبیات رو به رشد که با تاریخ، مشکلات و فنون ارتباط جمعی سروکار دارد و (۴) احساس مسئولیت اجتماعی روزافزون روزنامه نگاران. اگرچه هسته اصلی روزنامه نگاری همیشه اخبار بوده است، این کلمه آنقدر معنای ثانویه پیدا کرده است که اصطلاح “خبر سخت” ارزش پیدا کرد تا موارد با ارزش خبری مشخص را از سایر موارد دارای اهمیت حاشیهای متمایز کند.
این امر تا حد زیادی پیامد ظهور گزارشهای رادیویی و تلویزیونی بود که بولتنهای خبری را با سرعتی که مطبوعات نمیتوانست امیدوار باشد مطابقت دهد، به مردم انتقال دهد. روزنامهها برای جلب مخاطبان خود، مقادیر فزایندهای از مطالب تفسیری – مقالاتی درباره پیشینه اخبار، طرحهای شخصیتی و ستونهایی از اظهارنظر به موقع توسط نویسندگان ماهر در ارائه نظر به شکل قابل خواندن – ارائه میدادند. در اواسط دهه ۱۹۶۰ اکثر روزنامهها، به ویژه چاپ عصر و یکشنبه، به استناد محتوای آنها در “اخبار سخت”، که در آن قانون سنتی عینیت همچنان وجود داشت، بسیار به تکنیکهای مجله اعتماد میکردند. مجلههای خبری در بیشتر گزارشهای خود اخبار را با نظر سرمقاله مخلوط میکردند.
رشته روزنامه نگاری
رشته روزنامه نگاری یکی از رشتههای علوم انسانی است. به روزنامه نگار اصولا خبرنگار میگویند. وظیفه اصلی روزنامهنگار پوشش دادن خبرها و رویدادهای مهم روز برای اقشار و گروههای مختلف است. اگر در زمان انتخاب رشته تمایل دارید که این رشته را انتخاب کنید باید بدانید که روزنامه نگار باید ذهنی پژوهشگر داشته باشد و به دنبال تحقیق و بررسی موضوعات مختلف باشد و از این کار لذت ببرد.
مهارتهای مورد نیاز روزنامه نگاری
مهارتهای مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک روزنامهنگار موفق ترکیبی از مهارتهای سخت و نرم است. در اینجا به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنم:
بداهه گویی
چیرگی بر احساسات
بیان مناسب
آشنایی با نگارش و تنظیم خبر
مهارت ارتباطی
علاوه بر این مهارتها، خبرنگاران باید کنجکاو، پشتکار و متعهد به عدالت اجتماعی باشند. آنها باید بتوانند به سرعت یاد بگیرند و با تغییرات سازگار شوند و در تحت فشار کار کنند.
کارشناسی رشته روزنامهنگاری
کارشناسی روزنامهنگاری در دانشگاههای ایران به دانشجویان مهارتها و دانش لازم برای فعالیت به عنوان خبرنگار و نویسنده در انواع رسانهها مانند روزنامهها، مجلهها، وبسایتهای خبری و شبکههای اجتماعی را ارائه میدهد. دروس ارائه شده در کارشناسی روزنامهنگاری به طور کلی به دو دسته دروس پایه و دروس تخصصی تقسیم میشوند. برخی از دروس پایه آن عبارتند از:
زبان فارسی
ادبیات فارسی
تاریخ ایران
جامعهشناسی
روانشناسی
فلسفه
علوم سیاسی
اقتصاد
دروس تخصصی نیز شامل مواردی مانند موارد زیر میباشد:
اصول روزنامهنگاری
خبرنگاری عملی
مصاحبه
گزارشنویسی
ویرایش و صفحه آرایی
فقه و حقوق رسانه
روزنامهنگاری دیجیتال
روزنامهنگاری بینالملل
روزنامهنگاری تحقیقی
روزنامهنگاری ورزشی
روزنامهنگاری سیاسی
روزنامهنگاری اقتصادی
گرایشهای کارشناسی روزنامهنگاری
انتخاب گرایش مناسب به علاقه و استعداد شما بستگی دارد. اگر به مسائل سیاسی علاقه دارید، میتوانید گرایش روزنامهنگاری سیاسی را انتخاب کنید. اگر به مسائل اقتصادی علاقه دارید، میتوانید گرایش روزنامهنگاری اقتصادی را انتخاب کنید و به همین ترتیب. برخی از دانشگاهها گرایش کارشناسی روزنامهنگاری را به صورت گرایشهای متفاوتی مانند گرایش روزنامهنگاری سیاسی، روزنامهنگاری اقتصادی، روزنامهنگاری ورزشی و روزنامهنگاری فرهنگی ارائه میکنند.
فارغالتحصیلان میتوانند برای شروع کار در روزنامههای محلی و مقالاتی که به صورت اینترنتی منتشر میشود فعالیت داشته باشند و بعد از اینکه تجربه کافی پیدا کردن در روزنامههای سراسری مشغول شوند. از دیگر مشاغل این رشته میتوان به مدیر روابط عمومی، مجری رادیو/تلوزیون، نویسنده، پژوهشگر و … نام برد.
آنچه یک روزنامهنگار باید بداند
روزنامهنگاری حرفهای است که لازم است برای موفقیت در آن، روزنامهنگار تسلط کافی بر حوزههای مختلف داشته باشد. این فرد، گاهی در مقام تحلیلگر قرار میگیرد و برای تحلیل درست، باید دانش کافی در زمینه تاریخ، جغرافیا، اقتصاد، علوم سیاسی، فرهنگ، جامعهشناسی، روانشناسی و سایر علوم مرتبط را داشته باشد.