استاد ایرانی از دانشگاه سندیگو گفت: مدرکگرایی و کمیتزدگی مشکل زیادی در ایران به وجود آورده. مدرک گرایی از کیفیت کار پژوهشی در دوران دکتری نیز کم کرده است.
دکتر علی قیصری از پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، در جمع اعضای هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی گفت: مدرکگرایی و کمیتزدگی مشکل زیادی در ایران به وجود آورده و از کیفیت کار پژوهشی در دوران دکتری کم کرده است و بسیاری از پژوهندگان دکتری متوجه ماهیت پژوهش دکتری نیستند.
قیصری ادامه داد: در ایران گرایش رایجی وجود دارد که پس از اتمام دوره کارشناسی و یا کارشناسی ارشد باید رفت و وارد دوره دکتری شد. گاهی نیز این کار با شتاب صورت میگیرد. در حالیکه در بسیاری از کشورها مرسوم است که دانشجویان فرضا بین دوره کارشناسی و دکتری دو سال یا کمی بیشتر فاصله بگذارند و تجربه کسب کنند و علاقه پژوهشی خود را شناسایی کنند. بخصوص افق کاری و حرفهای خود را مشخص سازند.
وی گفت: از نظر کیفیت انشاء و پختگی در امر نگارش نیز، دستکم در علوم اجتماعی و انسانی، شخص نیازمند تمرین و زمان و کسب تجربه است.وی درباره برنامههای ایرانشناسی در دنیای انگلیسی زبان و معرفی چند مرکز ایرانشناسی در دانشگاههای انگلستان و آمریکا، به منابع موجود درباره ایران به دو پروژه تاریخ شفاهی ایران در دانشگاههاروارد و تاریخ شفاهی بنیاد مطالعات ایران، اشاره کرد و افزود: کاتالوگ هر دو به صورت چاپی موجود است و برخی محتویات آنها نیز در اینترنت قابل دسترسی است.
استاد ایرانی دانشگاه سن دیگو و سردبیر مجله «پژوهش های ایرانشناسی» با بیان اینکه در خارج از ایران استادان تعداد نسبتا کمتری رساله را برای راهنمایی میپذیرند، گفت: پذیرش بیش از حد متعارف کار درستی نیست و کیفیت کار را کاهش میدهد. این امر در نحوه تدوین مقالات پژوهشی نیز تاثیر میگذارد. در پروژه دکتری، فرد باید نشان دهد که در زمانی محدود و با استفاده از منابع موجه راجع بهعنوانی مشخص توانایی تحلیل، انشا، و ارائه دست آورد یا دست آوردهای تازه ای است.
وی با اشاره به نشریه «پژوهش های ایرانشناسی» که به تازگی پنجاهمین سالگرد خود را پشت سر گذاشت، خاطر نشان کرد: این نشریه کاملاً پژوهشی است و از ایران نیز مقالات زیادی در زمینههای متنوع علوم اجتماعی و علوم انسانی به آن میرسد. هر چند کیفیت مقالات رسیده بالا و پائین دارد. بخصوص از نظر سبک نگارش انگلیسی، اما همین افزایش کمی را نیز میتوان به فال نیک گرفت و امید است که بتدریخ کیفیت کارها نیز بالا برود.
این استاد مطالعات ایرانی با اشاره به اهمیت ویرایش محتوایی در مقالات، تاکید کرد: پژوهندگان میتوانند از خدمات ویراستاری که مستقلا عرضه میشوند استفاده کنند تا ماحصل کارها کیفیت زبانی بهتری پیدا کنند.
قیصری بیان داشت: آرشیو نشریه پژوهشهای ایرانشناسی بهطول کامل دیجیتال شده و در اختیار مشترکین است.