
معرفی و انتخاب رشته تاریخ
شاید ذهنیت اکثر آدمها در مورد رشته تاریخ صرفاً مطالعه حوادث گذشته و جنگها و پیامدهای آن باشد. اما درحقیقت کارشناسان این رشته تنها راویان داستانهای تاریخی نیستند؛ بلکه تحلیلگران و مفسران اتفاقات آینده نیز هستند. همان گونه که خدا و رسولشها سقارش به خواندن قرآن و زندگی پیشینیان و سرانجامشان را داشتند. چرا که تاریخدانان معتقدند تاریخ، تکرار خواهد شد. بنابراین، بررسی اتفاقات پیشین از تمام ابعاد (فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و …) حائض اهمیت است. انتخاب رشته تاریخ میتواند باعث تحولات زیادی در فکر شما شود.
با مطالعه گذشته دانشجویان یاد می گیرند با دقت فکر کنند و با وضوح بنویسند، شواهد را سازماندهی و ارزیابی کنند، مشکلات را تحلیل و تفسیر کنند.تاریخ همیشه محبوب است زیرا با افراد واقعی و رویدادها سروکار دارد، همه چیز دارای تاریخ است از ملل و جنگها تا تمبرهای پستی. دانش تاریخی دارای اهمیت است و جهل تاریخی خطرناک است.طبق گفته جورج سانتایانا “کسانی که نمیتوانند گذشته را به خاطر بسپارند ، محکوم به تکرار آن هستند.”


دایره المعارف بریتانیکا در معرفی هدف تاریخ میگوید:”هدف تاریخدان این است که فعالیتهای ثبت شده انسان را مدلسازی کند. تا درک عمیقتری از آن داشته باشد. این درک از اعمال انسان، موضوعی کاملاً جدید است و به پیشرفتهای علم تاریخ در اواخر قرن ۱۸ و ۱۹ برمیگردد که توسط تاریخدانان حرفهای ایجاد گردید.” بنابر ابن لازم است که یک دانشجوی علم تاریخ ضمن دارا بودن دقت و توانایی تحلیل، توانایی به تصویر کشیدن وقایع و در نهایت نقد و بررسی آنها را نیز داشته باشد.
مقاطع تحصیلی
کارشناسی

در مقطع کارشناسی، گرایش خاصی وجود ندارد و تمامی داوطلبین باید ۱۳۵ واحد ارائه شده در این مقطع را بگذرانند. برترین برند دانشگاهی در این خصوص دانشگاه تهران است با بیشترین قدمت در ارائه رشته تاریخ است. از دیرباز نیز بهترین اساتید این علم در دانشگاه تهران مشغول به تدریس بودهاند. در بین واحدهای دانشگاه آزاد، واحد علوم تحقیقات جزو برترینها در ارائه این رشته است.
کارشناسی ارشد

این مقطع دارای ۷گرایش به شرح زیر است:
- تاریخ ایران باستان : آشنایی با تاریخ قبل از اسلام
- تاریخ ایران اسلامی
- تاریخ انقلاب : به نقد و بررسی تاریخ پیش از انقلاب و پس از آن، همچنین نقاط ضعف و قدرت انفلاب اسلامی
- تاریخ اسلام
- تاریخ تشیع: زمان پیدایش مذهب تشیع و سیر و تحولات آن
- تاریخ عمومی جهان: آشنایی با فرهنگ و تمدن و همچنین مهمترین رویدادهای اقتصادی، علمی و سیاسی جهان و زندگی نامه اندیشمندان بزرگ جهان مانند ارسطو ،افلاطون و…
- مطالعات خلیج فارس : بررسی تحولات خلیج فارس در دورههای متعدد و بر مبنای منابع تاریخی و جغرافیایی
دکتری رشته تاریخ

- تاریخ تشیع اثنی عشری
- فرقههای تشیع
- تاریخ (گرایش تاریخ اسلام)
اشتغال
فارغالتحصیلان این رشته از مقطع کارشناسی میتوانند در وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، مراکز اسناد ملی، وزارت امور خارجه، سازمان موزهها، تحقیقات و فناوری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صداوسیما برای بررسی مسائل تحقیقی تاریخ در حد تحقیقات بینالمللی به کار مشغول شوند.