
معرفی و انتخاب رشته زبان و ادبیات فارسی
رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاههای ایران و موسسات آموزش عالی آموزش داده میشود تا دانشجویان را با ابعاد مختلف نثر و شعرفارسی آشنا سازد و فارغ التحصیلان را قادر سازد تا از ظرفیتهای علمی، فرهنگی واجتماعی این گنجینه ارزشمند بهرهمند شوند. متخصصان آموزشی برای تحقیق وآموزش در حوزه گسترده زبان و ادبیات فارسی در میان اهداف دیگر این گروه قرار دارند.
زبان فارسی از نظر تاریخی، پس از زبان عربی، معتبرترین زبان ادبی در جهان اسلام و وسیلهای برای بیان فرهنگی در ترکیه عثمانی، آسیای میانه، مغول هند و البته پارس (ایران بزرگ) بوده است. بنابراین تأثیر ادبیات فارسی و فرهنگ پارتیس منطقهای گسترده، از بالکان تا بنگلادش، و از خلیج فارس تا شمال رودخانه جاکارتس در آسیای میانه را در بر گرفت. امروز فارسی زبان رسمی ایران و تاجیکستان و یکی از دو زبان رسمی افغانستان (به همراه پشتو) است. همچنین در کشورهای همسایه مانند ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان، کشورهای حوزه خلیج فارس و عراق به زبان فارسی صحبت میشود.
در ایران از گذشته زبان فارسی و ادبیات به شاگردان آموخته میشد اما زبان و ادبیات فارسی به مثابه یک علم با تاسیس دانشگاه تهران ایجاد شد. با تاسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ شمسی، دانشکده ادبیات در بین اولین دانشکدههایی بود که در دانشگاه تهران ایجاد شد. پیش از آن رشته ادبیات در دو بخش «فلسفه و ادبیات» و «تاریخ و جغرافیا» در دارالمعلمین عالی تدریس میشد. به تدریج دانشکده ادبیات و زبان فارسی حوزه فعالیتهای خود را گسترش داد و حتی اقدام به برگزاری بعضی از کلاسهای زبان فارسی در دانشگاههای خارج از کشور کرد. تا به امروز رشته زبان و ادبیات فارسی در بسیاری از دانشگاههای کشور وجود دارد و هر ساله دانشجویان را میپذیرند.

رشته زبان و ادبیات فارسی یکی از اصیلترینهای انتخاب رشته انسانی در دانشگاه است. سابقه تدریس این رشته در دانشگاههای ایران بسیار طولانی است.
به عبارت دیگر، در ایران با تاسیس هر دانشگاه تدریس این رشته هم در آن دانشگاه آغاز شده است. علاوه بر دانشگاههای ایران، این رشته در سایر کشورها و دانشگاههای خارج از کشور از جمله هاروارد و آکسفورد تدریس میشود. در هنگام انتخاب رشته حتماً این گزینه را به یاد داشته باشید.
هدف از تحصیل در این رشته آشنا کردن دانشجویان با متنهای نظم و نثر زبان فارسی و تدریس آنها است. البته درصد بالایی از دانشجوبان خارجی، متمایل به ادامه تحصیل در این رشته هستند. این رشته با واژگان سر و کار دارد..
رشته زبان و ادبیات فارسی

این رشته از زیر شاخههای رشته علوم انسانی است و برای علاقهمندان به ادبیات فارسی در زمان انتخاب رشته بهترین رشته است که انتخاب نمایند و تفاوتی که این رشته با زبان مادری ما دارد این است که تحصیل در این رشته فنی و تخصصی است.
دروس اصلی و تخصصی دوره کارشناسی زبان و ادبیات فارسی
در مقطع کارشناسی، داوطلبان باید ۱۴۸ واحد را بگذرانند. در این واحد گرایش خاصی وجود ندارد. این رشته اکنون در دانشگاه در ۲ گرایش ادبیات فارسی و زبان فارسی تدریس میشود. در بخش زبان شناسی مواردی مانند ویرایش، نگارش، زبان شناسی و دستور زبان آموزش داده میشود. و در یخش دیگر سبک شناسی، انواع ادبی و نقد ادبی، تاریخ ادبیات و … آموزش داده میشود.

- تاریخ قرآن و حدیث در ادب فارسی
- تاریخ ادبیات (۱)
- تاریخ ادبیات(۲)
- تاریخ ادبیات(۳)
- تاریخ ادبیات(۴)
- سبک شناسی۱ نظم
- سبک شناسی ۱ نثر
- مبانی عرفان و تصوف
- معانی و بیان ۱
- معانی و بیان ۲ هدف از تحصیل در این رشته آشنا کردن دانشجویان با متنهای نظم و نثر زبان فارسی و تدریس آنها است. البته درصد بالایی از دانشجوبان خارجی، متمایل به ادامه تحصیل در این رشته هستند. این رشته با واژگان سر و کار دارد.. تاریخ قرآن و حدیث در ادب فارسی
- تاریخ ادبیات (۱)
- تاریخ ادبیات(۲)
- تاریخ ادبیات(۳)
- تاریخ ادبیات(۴)
- سبک شناسی۱ نظم
- سبک شناسی ۱ نثر
- مبانی عرفان و تصوف
- معانی و بیان ۱
- معانی و بیان ۲
کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی

- ادبیات پایداری
- ادبیات تطبیقی
- ادبیات عامه
- آموزش زبان فارسی
- ادبیات روایی
- ویرایش و نگارش
- نظریه و نقد ادبی
- ادبیات معاصر
دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی

- ادبیات حماسی
- ادبیات غنایی
- ادبیات عرفانی
- آموزش زبان فارسی
بازار کار و آینده شغلی
اشتغال در این زمینه بسیار وابسته به مهارتها و علایق شخصی فرد دارد. فارغ التحصیلان میتوانند شغل معلمی را انتخاب کنند. همچنین میتوانند به عنوان منتقد ادبی یا مترجم مشغول شوند. در مراکز آموزشی و یا در مراکزی مثل فرمانداری، شهرداری، استانداری و بخشداری به عنوان کارشناس فرهنگی و یا به عنوان شهردار و بخشدار و … نویسنده، فعالیت در چاپ و نشر، ثبت اسناد، ویراستار، کار در کتابخانهها، اشتغال در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و خلق آثار ادبی، مرکز تولید صدا و سیما، گویندگی، روزنامه نگاری نیز از دیگر فضاهایی است که میتوانند مشغول به کار شوند.