رشته علم اطلاعات و دانش شناسی یکی از نیازهای عصر حاضر است. امروزه پرورش افرادی که بتوانند با چالشهای این عصر روبرو شده و حجم اطلاعات در سطح سازمانی را در بخشهای مختلف بالا برده و مدیریت کنند، بسیار احساس میشود.
فارغالتحصیلان رشته علم اطلاعات و دانششناسی از پس این عمل برخواهند آمد.
برای کسب اطلاعات مفید هر فرد، یک سری ابزار لازم است. برای مثال، پایگاههای اطلاعات علمی برای کمک به متخصصان هر حوزه در دسترس قرار گرفتهاند. برای دستیابی به اطلاعات عمومی نیز ابزارهایی نظیر موتورهای جستجو طراحی شدند که به افراد کمک میکند تا در زمان کمی به اطلاعات مورد نظر خود دست یابند. طراحی این ابزارها به متخصصان علم اطلاعات نیاز دارد تا با کاوش و در نظر گرفتن ذائقه کاربران، ابزارهای بهتری تولید کنند و کاربر زحمت کمتری برای دستیابی به منابع و اطلاعات مورد نیازش متحمل شود.
به عقیده برخی از اساتید این رشته، رشته علم اطلاعات و دانش شناسی اقیانوسی به عمق یک سانتیمتر است؛ بدین معنا که دانشجویان این حوزه مبانی اولیه بسیاری از علوم را جهت آگاهیبخشی به دیگران فرامیگیرند. از این رو، رشته بینرشتهای و مرتبط با بسیاری از حوزهها محسوب میشود.
این رشته برای افرادی مناسب است که ذهن خلاقی دارند و دوست دارند متفاوت بیندیشند. همچنین کسانی که از محیطهای شلوغ کاری پرهیز دارند و برای کار به دنبال کنج خلوتی هستند، میتوانند در این رشته تحصیل کنند. از آنجا که برای طراحی سامانههای اطلاعاتی کاربردی و مفید نیاز به ارتباط با کاربر است، این رشته برای کسانیکه خواستار برقراری ارتباط اجتماعی و حتی دارای روحیه کمک به دیگران هستند، مفید خواهد بود. متخصصان این حوزه به دنبال بالابردن سطح آگاهی افراد به آسانترین حالت ممکن هستند، از این رو این حوزه برای کسانی که به دنبال کشف بهترین و آسانترین راهها برای امور مختلف هستند، جذاب به نظر میرسد.
رشته علم اطلاعات یا دانش شناسی همانطور که بیشتر به صورت محاورهای شناخته میشود، یکی از زمینههای اصلی در فلسفه است. به عنوان مثال، طبق گفته امانوئل کانت، سؤال “چه میتوانم بفهمم؟ ” یکی از سه سوال اصلی مورد علاقه هر عامل منطقی است. رنه دکارت حتی تا آنجا پیش رفت که معرفت شناسی را به عنوان فلسفه اول، پایه و اساس تحقیق و تفسیر فلسفی دیگر دانست.
رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
علم اطلاعات و دانش شناسی نامی است که بهجای اسم کتابداری جایگزین شده است. این اسم به دنبال اعتراضات جامعه کتابداری تغییر پیدا کرده به این علت که اسم قدیمی این رشته به اندازه کافی ماهیت اصلی رشته را آشکار نمیکرد. به دنبال تغییر و تحولاتی که در رشته کتابداری ایجاد شده رشته علم اطلاعات و دانش شناسی با هدف مدیریت اطلاعات جمع اوری شده و تحلیل و ارزیابی اطلاعات به تولید علم و دانش میپردازد. اگر انسان منظمی هستید و به دنبال شغل آرامی میگردید در زمان انتخاب رشته این رشته میتواند یکی از انتخابهای شما باشد.
تعداد واحدهای رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
تعداد کل واحدها : ۱۳۴ واحد
دروس عمومی : ۲۰ واحد
دروس اجباری تخصصی: ۷۰ داحد
دروس پایه : ۳۴ واحد
دروس اختیاری: ۱۰ واحد
سرفصل بعضی از واحدهای رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در مشاغل زیر خدمت کنند:
فارغ التحصیلان این رشته علاوه بر شغل کتابداری در مدارس و دانشگاهها یا کتابخانههای عمومی شهر میتوانند به عنوان پژوهشگر، استاد دانشگاه، کارشناس یا مدیر پایگاه داده، کارشناس یا مدیر آموزش و … استخدام شوند.
در بازار کار آینده این رشته نه تنها کتابخانههای سنتی بلکه سازمانها، موسسات و شرکتهای مختلف با هدف مدیریت و سازماندهی اطلاعات و راهبری و عضویت در تیمهای مدیریت دانش و مدیریت محتوای پرتالهای سازمانی؛ مشاوره و گردآوری اطلاعات پژوهشی و تحلیل اطلاعات و معاونت پژوهشی دانشگاهها با هدف ارزیابی اطلاعات مربوط به انتشارات علمی و پژوهشی و همچنین پردازش دادههای مربوط به تولید علم و نیز اخذ مشاوره در خصوص نظامات رتبهبندی علمی و دانشگاهی به دنبال جذب فارغ التحصیلان این رشته خواهند بود.