Skip to content
رشته علوم کامپیوتر

معرفی و انتخاب رشته علوم کامپیوتر

اگر علاقه‌مند به ریاضیات و کامپیوتر هستید، رشته علوم کامپیوتر می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای تحصیل شما باشد.

بر خلاف تصور عموم، علوم کامپیوتر، تفاوت زیادی با رشته مهندسی کامپیوتر دارد. در واقع گرایش‌های مهندسی کامپیوتر مجزا از است. ذکر این نکته حائز اهمیت است که مهندسان کامپیوتر، علی‌الخصوص گرایش مهندسی نرم‌افزار، می‌بایست با علوم کامپیوتر نیز آشنایی داشته باشند.

به‌طور خلاصه ، مدرک‌های علوم رایانه با مبانی نظری اطلاعات و محاسبات مقابله می‌کنند و از رویکرد علمی و عملی در محاسبات و کاربردهای آن استفاده می‌کنند. محاسبات به‌‌عنوان هر نوع محاسبه یا استفاده از فناوری محاسبات تعریف می‌شود که از مدل‌ها به خوبی تعریف شده (مانند الگوریتم‌ها و پروتکل‌ها) در عمل پردازش اطلاعات (که به نوبه خود به‌‌عنوان استفاده از این مدل‌ها برای تبدیل داده‌ها در رایانه‌ها تعریف شده است) تعریف می‌شود.معرفی علوم کامپیوتر

لاو، که دارای دکترای علوم کامپیوتر است، گفت: «من علوم کامپیوتر را به هر کسی که احساس می‌کند با آن ارتباط برقرار می‌کنند توصیه می‌کنم.»

برنامه نویسی چیست

“برنامه نویسی یک کار خلاقانه و سرگرم کننده است – این عمل ایجاد و حل مسئله است. و برخلاف بیشتر نقش‌های خلاقانه، تقاضا برای برنامه نویسان خوب بسیار بیشتر از عرضه است؛ فرصت‌ها متنوع است و پاداش‌های مالی می‌تواند چشمگیر باشد. برترین شرکت‌های فناوری در سیلیکون ولی به‌طور معمول سالانه هفت رقم به فارغ‌التحصیلان جدید می‌پردازد و حتی پاداش‌هایی را امضا می‌کند که می‌تواند بلافاصله تمام بدهی دانشجویی شما را پرداخت کند. “

علوم کامپیوتر برای مطالعه‌ نحوه‌ محاسبات و یک راه ارتباطی موثر بین دانش کامپیوتر و ریاضی است؛ مهمترین هدف دستیابی به بهترین روش، برای حل یک مسئله در کمترین زمان و با بالاترین دقت است. 
 
خروجی رشته‌ علوم کامپیوتر، افرادی با دید ریاضی نسبت به مسائل منطقی در حوزه‌های مختلف مرتبط و غیر مرتبط با کامپیوتر است. نگرش فارغ‌التحصیلان به صورت پایه‌ای نسبت به موضوعات است و به‌‌عنوان مثال در آن، علاوه بر اموختن زبان‌های برنامه‌نویسی، نحوه‌ ساخت آن‌ها (زبان‌های برنامه‌نویسی) هم مورد بررسی قرار می‌گیرد. 
 
پایه و اساس رشته‌ علوم کامپیوتر علاقه به ریاضیات است. دانشجو باید علاوه بر مباحث ریاضی به ساخت استدلال و اثبات موضوعات مختلف با دید منطقی و عددی اشتیاق داشته باشد (حتی مسائل روزمره‌ جهان پیرامون). واژگان علوم کامپیوتر و گرایش‌های مربوطه بر خلاف معنا‌شناسی، برای انجام محاسبات، بیشتر نیازمند قلم و کاغذ هستند تا کامپیوتر. 
 
کلید واژه‌ اصلی در این گرایش ریاضیات است و با توجه به دو دسته‌ کلی افراد (در باور عموم) که یا به ریاضیات علاقه دارند یا ندارند، انتخاب و عدم انتخاب این رشته و تحصیل در آن تا حدی قابل تشخیص است. البته تلاش زیاد در تمام کارها باعث رفع نقایص موجود و حتی به وجود آمدن علاقه در حوزه‌‌ای خاصی می‌شود که شاید تا پیش از آن هیچ جذابیتی در آن برای شخص وجود نداشته است. 

معرفی علوم کامپیوتر

فارغ از بحث ریاضیات، برخی ویژگی‌های شخصیتی که آمادگی ورود به دنیای علوم پایه و حتی ریاضیات محض را فراهم می‌کنند، در ذیل ذکر شده‌اند. اگر شما دارای این ویژگی‌ها هستید، احتمالاً علاوه بر رشته‌ علوم کامپیوتر، در سایر رشته‌های علوم پایه و ریاضیات محض هم بر خلاف تصوری که از خودتان دارید، موفق خواهید بود (بدون قطعیت و به صورت احتمالی) . شناخت رشته علوم کامپیوتر

علوم رایانه توسط بسیاری از دست اندرکاران خود به‌‌عنوان یک علم بنیادی در نظر گرفته شده است – دانش دیگری که سایر دانش‌ها و دستاوردها را ممکن می‌سازد. مطالعه علوم رایانه شامل مطالعه سیستماتیک فرآیندها (مانند الگوریتم‌ها) به منظور کمک به کسب ، نمایندگی ، پردازش ، ذخیره سازی ، ارتباط و دسترسی به اطلاعات است. این کار با تجزیه و تحلیل امکان سنجی ، ساختار ، بیان و مکانیزه کردن این فرآیندها و چگونگی ارتباط آن‌ها با این اطلاعات انجام می‌شود. در علم کامپیوتر ، اصطلاح “اطلاعات” معمولاً به اطلاعاتی اطلاق می‌شود که در حافظه رایانه بیت و بایت رمزگذاری می‌شود.

علوم کامپیوتر

رشته علوم کامپیوتر چیست

دانشجویان علوم‌کامپیوتر، اغلب با روش‌ها و اصولی مواجه هستند که به رایانه و سیستم‌های نرم افزاری آن مربوط می‌شود. اما دانشجویان مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار، باید توانایی تحلیل و تولید محتوای جدید در زمینه‌ی مرتبط با خودشان را داشته باشند.

در این شاخه، الگوریتم و تئوری‌هایی پیاده می‌گردد که مهندسان کامپیوتر با مطالعه‌ی دقیق آن‌ها و رفع خطاهای احتمالی موجود، کمک به توسعه و ساخت نرم افزار می‌نمایند.

به‌طور کلی، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان وظیفه‌ی حل منطقی مسائل را عهده‌دار هستند. اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که همیشه با داشتن توانایی تئوری و آشنایی با اصول کامپیوتری نمی‌توان مسائل را حل و بررسی نمود و آشنایی با دانش مهندسی نرم افزار می‌تواند گامی مهم برای  پاسخ یک مسئله باشد.

مقطع کارشناسی علوم کامپیوتر

علوم کامپیوتر ؟

لازم به ذکر است که مهندسی‌کامپیوتر در مقطع کارشناسی، دارای ۴ گرایش است:

  • گرایش‌ محاسبات‌ علمی
  • نظریه‌‌ی الگوریتم‌ها
  • سیستم‌های‌ اطّلاعاتی
  • سخت‌افزار‌

مقطع کارشناسی ارشد

همچنین در مقطع ارشد نیز دارای گرایش‌های زیر است:

  • سیستم‌های هوشمند
  • محاسبات علمی
  • نظریه محاسبه
  • سیستم‌های کامپیوتری

مهارت‌های دانش آموختگان

 گرایش علوم کامپیوتر

ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که فارغ‌التحصیلان باید از توانایی استدلال خوبی برخوردار باشند تا بتوانند در موقعیت‌های شغلی، با انتخاب راه حل مسائل و الگوریتم‌هایی که مورد نیاز است، تبادل اطلاعات مناسبی با مهندسان نرم افزار داشته باشند.

آینده شغلی علوم کامپیوتر

همانطور که در پاسخ‌های قبلی هم اشاره کردم، علوم کامپیوتر با توجه به نقش حیاتی فناوری اطلاعات در دنیای امروز، از گرایش‌های با آینده شغلی بسیار خوب در ایران و سراسر دنیا محسوب می‌شود.

در سال ۲۰۲۴ نیز، با توجه به روندهای کنونی، پیش‌بینی می‌شود که تقاضا برای متخصصان علوم کامپیوتر همچنان به رشد خود ادامه دهد.

اگر به دنبال یک شغل با آینده شغلی روشن و پردرآمد هستید، علوم کامپیوتر می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنم:

رشد هوش مصنوعی

هوش مصنوعی (AI) در حال دگرگونی صنایع مختلف است و به همین دلیل، تقاضا برای متخصصان علوم کامپیوتر در حال افزایش است.

رشد کلان داده‌ها

حجم داده‌ها در حال افزایش است و به همین دلیل، به علوم کامپیوتر برای تجزیه و تحلیل این داده‌ها و استخراج اطلاعات مفید نیاز است.

رشد اینترنت اشیا

اینترنت اشیا (IoT) به اتصال میلیاردها دستگاه به اینترنت اشاره دارد و به همین دلیل، به علوم کامپیوتر برای توسعه و نگهداری این دستگاه‌ها نیاز است.

رشد امنیت سایبری

با افزایش وابستگی به فناوری اطلاعات، تهدیدات سایبری نیز در حال افزایش است و به همین دلیل، به متخصصان برای محافظت از سیستم‌ها نیاز است.

امیدواریم در هنگام انتخاب رشته ریاضی آزمون سراسری ۹۸، علوم کامپیوتر را هم به یاد داشته باشید!

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برگشت به بالا