
معرفی و انتخاب رشته مهندسی انرژی
اگر علاقهمند به مباحث انرژی و شناسایی سیستمهای به کار رفته در این زمینه هستید، انتخاب رشته مهندسی انرژی گزینهی مطلوبی برای شما تلقی میشود. با توجه به رشد سریع مصرف انرژی و استفادهی زیاد از انرژیهای فسیلی، اتمام این منابع مهم، دور از ذهن نیست. از طرفی هم استفاده از این منابع، باعث آلوده شدن محیط زیست نیز میشود. با توجه به این که انرژی فسیلی، جزء منابع تجدید ناپذیر محسوب میشود، لذا امروزه جهت تامین انرژی مورد نیاز باید از منابع تجدیدپذیر نیز استفاده نمود.
سال اول تحصیل در رشته مهندسی انرژی معمولاً شامل دروس پایه مهندسی و فیزیک ، حساب ، ترمودینامیک است. سالهای بعد فنیتر خواهد بود و معمولاً به دورههایی مانند تبدیل انرژی الکترومکانیکی ، انرژی هسته ای ، انتقال حرارت و انتقال انبوه ، انرژی و محیط زیست ، مدیریت انرژی اختصاص داده شده است. دانشجویان آخرین ترم نیز درگیر یک طرح یا پروژه تحقیقاتی هستند که مختص سیستمهای انرژی است.
تمام برنامههای تحصیلات لیسانس در مهندسی انرژی برای آمادهسازی متخصصان در این زمینه خاص طراحی شدهاند – این بدان معنی است که آنها به تمرین کافی نیاز دارند. دانشگاههای مختلف با روشهای مختلف با آن سر و کار دارند – برخی از آنها یک دوره کارآموزی طولانی دارند. برخی دانشگاهها دانشجویان را تشویق میکنند که یک سال تمام را در صنعت بگذرانند ، گاه حتی در کشور دیگری. اما اگر یک برنامه تحصیلی در مهندسی انرژی شامل کارآموزی نباشد ، دانشجویان همچنان میتوانند در تعطیلات تابستان یکی را پیدا کنند – زیرا در تخصصهای فنی مانند مهندسی انرژی ، تجربه قبل از کار برای کارفرمایان بسیار مهم است.
مهندسی اپتیک و لیرز یکی از رشتههای علوم مهندسی است که شامل پدیدههای فیزیکی و فن آوریهای مرتبط با تولید، انتقال، شناسایی و استفاده از نور است. مهندسان نوری از لیزر برای حل مشکلات و طراحی و ساخت دستگاههایی استفاده میکنند که باعث میشود لیزر کار مفیدی انجام دهد.
آنها تجهیزات نوری را که از خصوصیات نور با استفاده از فیزیک و شیمی استفاده میکند، استفاده میکنند، مانند لنزها، میکروسکوپها، تلسکوپها، لیزرها، سیستمهای ارتباطی فیبر نوری و سیستمهای دیسک نوری (به عنوان مثال CD، DVD) .
فناوری نوری یا لیزر به هرچیزی که مربوط به نور یا بینایی باشد، اعم از نور مرئی یا نور مادون قرمز، اشاره دارد که عملکرد خاصی را انجام میدهد. به عنوان مثال، فیبر نوری، نوعی سیم است که معمولاً از شیشه یا پلاستیک ساخته میشود و سیگنالهای نوری را حمل میکند. این سیگنالها توسط کامپیوتر میتوانند به عنوان داده (باینری) تفسیر شوند و یکی از نمونههای نحوه انتقال دادهها از طریق شبکه است. موس رایانهای نمونهای از دستگاه نوری است که از فناوری نوری استفاده میکند. از دیود ساطع کننده نور و دیودهای نوری برای تعیین جهت حرکت ماوس در سطح استفاده میکند. سپس این امر به کامپیوتر امکان میدهد تا مکان نما را در صفحه مناسب کامپیوتر در جهت مناسب حرکت دهد. ماوس نوری در سطح مات، جایی که میتواند جهت حرکت را تشخیص دهد، بهترین عملکرد را دارد. سطوحی مانند شیشه و آینه سطح مناسبی برای استفاده از دستگاه نوری نیست زیرا حرکت قابل تشخیص نیست. موشهای نوری جدیدتر از دیود لیزر برای افزایش وضوح و دقت حرکت استفاده میکنند.
رشته مهندسی انرژی

مهندسی انرژی و یا سیستمهای مهندسی انرژی یک حوزه وسیع از خرید مهندسی با بهرهوری انرژی، خدمات انرژی، مدیریت امکانات، مهندسی گیاهان، انطباق زیست محیطی و فن آوریهای انرژی جایگزین است.
مهندسی انرژی یکی از جدیدترین رشتههای مهندسی برای ظهور است. مهندسی انرژی دانش خود را از رشتههای فیزیک، ریاضی و شیمی با روشهای مهندسی اقتصاد و محیط زیست ترکیب میکند. مهندسین انرژی مهارتهای خود را برای افزایش کارایی و توسعه منابع انرژی تجدید پذیر اعمال میکنند. کار اصلی مهندسان انرژی یافتن راههای کارآمد و پایدار برای مدیریت ساختمانها و فرایندهای تولید است.
مهندسان انرژی ممیزی استفاده از انرژی در این فرایندها را بررسی میکنند و راههایی برای بهبود سیستمها را پیشنهاد میدهند. این به معنی پیشنهاد نورپردازی پیشرفته، عایقسازی بهتر، کارآیی گرما و حرارت بیشتر ساختمانها است. اگر چه یک مهندس انرژی نگرانی در مورد به دست آوردن و استفاده از انرژی در روشهای سازگار با محیط زیست است، اما زمینه آنها محدود به انرژیهای تجدیدپذیر است که به شدت احیا میشود مانند انرژی خورشیدی، زیست توده یا زمین گرمایی. مهندسین انرژی نیز در زمینههای استخراج نفت و گاز استفاده میشوند.
فارغالتحصیلان این رشته با دانش خود که در طی مدت تحصیل کسب کرده اند، میتوانند با طراحی سیستمهای انرژی، مدیریت مصرف انرژی، بهرهبرداری از سیستمهای استخراج و … در این عرصهی بسیار حیاتی گام بردارند.
گرایشهای مهندسی انرژی

- سیستمهای انرژی
- فناوریهای انرژی
- انرژی و محیط زیست
بازار کار رشته مهندسی انرژی
همچنین فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در حوزههای زیر به فعالیت بپردازند:
- وزارت نیرو
- سازمان انرژیهای نو ایران
- سازمان بهرهوری انرژی
- وزارت نفت
- سازمان حفاظت محیط زیست
- سازمان انرژی اتمی ایران
- شرکت بهینهسازی مصرف سوخت
- وزارت صنعت معدن و تجارت
- توانیر و شرکتهای برق منطقهای