
معرفی و انتخاب رشته مهندسی نساجی
هر کشوری فرهنگ و سنتهای متنوع خود را دارد. یک کشور به خاطر مردمش، که شیوههای متفاوت لباس و زندگی دارند، منحصر به فرد است. سبکهای مختلف لباس پوشیدن توسط مردم موجب بهبود دامنه مهندسی نساجی میشود. مد دامنه گستردهای است که بهطور مستقیم بر تجارت نساجی تاثیر میگذارد. در نتیجه، صنایع نساجی به یکی از صنایع پررونق تبدیل شده و شرکتها به نیازهای بازارهای بینالمللی و داخلی مشغول هستند. پیش از انتخاب رشته در گروه انتخاب رشته ریاضی توضیحات زیر را مطالعه نمایید.
این رشته فرایندی است که در آن دانش علمی برای تولید پارچه و لباس مورد استفاده قرار میگیرد. دانشجویان این رشته مهندسی همه چیز را در مورد صنعت نساجی، از فرآوری مواد اولیه تا تجارت، میآموزند. وظیفه مهندس نساجی طراحی و کنترل تمام جنبههای پوشاک، الیاف و نخها است. آنها از اصول شیمیایی و فیزیکی برای تجزیه و تحلیل رفتار پلیمرهای درگیر در الیاف نساجی استفاده میکنند.
رشته مهندسی نساجی

از آنجایی که انسان همواره به دنبال تهیه لباس جهت پوشاندن خود بوده، صنعت نساجی با همین هدف به وجود آمد، اما این رشته با گذشت زمان به یکی از مهمترین رشتههای صنعت تبدیل شد. به عنوان مثال، فرش و موکت از بارزترین نمونههای این صنعت هستند. امروزه حتی در ساخت کامپوزیتها، فیلتراسیون، ترمز ماشین و … از این صنعت کمک گرفته میشود.
این رشته بخش مهمی از صنعت نساجی است. این رشته از علم برای توسعه انواع پارچه و نخ و همچنین تجزیه و تحلیل پلیمرهای مورد استفاده برای ایجاد نخ استفاده میکند. یکی از مکانهای محبوب صنعت نساجی در هند و پاکستان است که بخش قابل توجهی از اقتصاد آنها را تشکیل میدهد.
به طور کلی، این صنعت دارای قسمتهای مختلفی است که میتوان به بخش ریسندگی جهت تولید انواع نخها، و بخش بافندگی برای تولید پارچه و مشتقات آن استفاده کرد.
این رشته در مورد طراحی و کنترل کلیه جنبههای نخ، پارچه و پوشاک، محصولات و ماشین آلات است. این شامل تحقیق و توسعه، ساخت و تولید است. مهندسی نساجی اصول مهندسی را با دانش خاصی از تجهیزات و فرآیندهای نساجی ترکیب میکند. این دانش برای پردازش و تولید انواع پارچه و نخ پارچه و الیاف از الیاف نساجی اجرا میشود. مسیرهای شغلی در این حوزه شامل مهندسی فرآیند، تحقیق و توسعه، کنترل تولید، فروش فنی، کنترل کیفیت و مدیریت شرکت است.
برخی از دروس این رشته شامل موارد ذیل است:
- الیاف نساجی
- اقتصاد خرد
- فیزیک
- ریاضیات
- فناوری نساجی
- نانومواد نساجی
- ورزش و فعالیتهای بدنی
- اقتصاد کلان
- فناوری نساجی
- شیمی نساجی
- ریاضیات
- تولید نبافته
- فنآوریهای مکانیکی تولید نبافته
- پلیمرها
- ساختارها و خصوصیات بافتنی
این رشتهی مهندسی دارای گرایشهای زیر است:
- تکنولوژی نساجی
- شیمی نساجی و علوم الیاف
- پوشاک
- مدیریت صنایع نساجی
لازم به ذکر است که امکان ادامهی تحصیل تا مقطع دکتری در این رشته میسر است.
بازار کار رشته مهندسی نساجی

مهندسی نساجی در مورد طراحی و کنترل همه جنبههای فیبر، نساجی و فرآیندهای پوشاک، محصولات و ماشین آلات است. این شامل تحقیق و توسعه، تولید و بازاریابی میشود. مهندسی نساجی با اصول مهندسی با دانش خاصی از تجهیزات و فرآیندهای نساجی ترکیب شده است. این اطلاعات پس از پردازش و تولید انواع پارچه و نساجی از الیاف نساجی اجرا میشود. مسیرهای شغلی در این حوزه عبارتند از: مهندسی فرایند، تحقیق و توسعه، کنترل تولید، فروش فنی، کنترل کیفیت و مدیریت شرکت.
فرصتهای شغلی متنوعی برای دانشجویان مهندسی نساجی در دسترس است. آنها میتوانند در شرکتهای مربوطه شغل پیدا کنند. مشاغلی برای آنها در زمینههایی مانند: مدیریت و تولید مواد اولیه، کنترل کیفیت، طراحی محصول، بازاریابی کالا و منسوجات، کنترل فرآیند، چاپ، تحقیق و توسعه وجود دارد.
به طور کلی دانشجویان رشتهی مهندسی نساجی، پس از پایان تحصیلشان، میتوانند وظایف زیر را بر عهده گیرند:

- ایجاد و نظارت بر کارخانههای ریسندگی و بافندگی ، تریکو بافی، قالی بافی و …
- نظارت بر سالنهای تولید و آزمایشگاههای مرتبط
- کنترل و نظارت بر کیفیت مواد تولیدی
- تعمیر و نگهداری ماشینآلات خط تولید کارخانه
- تهیهی فرمولاسیون جدید جهت ایجاد محصولات نوین
نرم افزار کاربردی رشتهی مهندسی نساجی
- EAT SoftWare