اگر رشته پزشکی راشناخت بدن و جسم انسانها بدانیم، روانشناسی را میتوان شناخت روان افراد دانست. اگرچه، در روانشناسی نیز واحدهایی برای شناخت کارکرد بدن خوانده میشود. در علم پزشکی نیز برخی از پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که ریشه بسیاری از بیماریهای جسمی در روان افراد است و به همین خاطر، درسی به نام روان تنی نیز در مقطع پسادکتری به وجود آمده است. با مطالعه این یادداشت، دید بهتری برای انتخاب رشته روانشناسی پیدا خواهید کرد.
علم روانشناسی به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، مطالعه علمی ذهن و رفتار است.
درس روانشناسی مطالعه علمی ذهن و رفتار است. درس روانشناسی یک علم چند وجهی است و شامل بسیاری از زیر شاخههای تحصیلی از جمله زمینههای رشد انسانی، ورزش، سلامت، بالینی، رفتارهای اجتماعی و فرآیندهای شناختی است. روانشناسی علمی جدید است و بیشتر پیشرفتهای آن در طول ۱۵۰ سال گذشته اتفاق افتاد. با این حال، ریشههای آن را میتوان در یونان باستان، ۴۰۰ – ۵۰۰ سال قبل از میلاد مشاهده کرد. فلاسفه در گذشته درباره مباحث مختلفی که اکنون توسط روانشناسی مدرن مورد مطالعه قرار گرفته، مانند حافظه، اراده آزاد در مقابل جبرگرایی، طبیعت در مقابل پرورش، جذابیت و غیره بحث میکردند.
روانشناسی، بنیانگذاری شده توسط زیگموند فروید (۱۹۳۹-۱۹۴۶) الگوی غالب روانشناسی در اوایل قرن بیستم بود. فروید معتقد بود که میتوان با آگاهیدادن از افکار و انگیزههای ناخودآگاه افراد، مردم را درمان کرد و از این طریق بهبود بخشید.
رشته روانشناسی

شاخه روانشناسی مطالعه علمی ذهن و رفتار است. روانشناسی علم پیچیدهای است و شامل تخصصهای بسیاری میشود تا در حوزههایی مانند توسعه انسانی، ورزش، سلامت، بالینی، رفتار اجتماعی و فرایندهای شناختی مطالعه شود.
درس روانشناسی را به نسبت میتوان یک علم جدید دانست. بیشترین پیشرفت این رشته در طول ۱۵۰ سال گذشته اتفاق افتاده است؛ با این حال ریشه آن را میتوان به یونان باستان و حدود ۲۵۰۰ سال پیش ارتباط داد.
روانشناسان، رفتار را از دیدگاههای روانشناختی مختلف بررسی میکنند، هر کدام از آنها یک مجموعه مشترک از فرضیهها دربارهی مردم و رفتار آنها مطرح میکنند.
بعضی مطالعات بیولوژیکی دقیق مغز را انجام میدهند، بعضی دیگر به بررسی نحوه پردازش اطلاعات میپردازند. دیگران نقش تکامل را تجزیه و تحلیل میکنند و گروهی از پژوهشگران نیز تاثیر فرهنگ و جامعه را بررسی میکنند.
دیدگاههای کلاسیک معاصر در روانشناسی برای اتخاذ استراتژیهای علمی، رفتارگرایان بودند که از وابستگی خود به آزمایش آزمایشگاهی کنترل شدند و در هر نیروی غیرمنتظره یا ناخودآگاه بهعنوان علت رفتار، مشهور بودند.
بعدها، روانشناسی شناختی، این رویکرد علمی دقیق، علمی، آزمایشگاهی را نیز با استفاده از حافظه، ادراک، توسعه شناختی، بیماری روانی و خیلی بیشتر به کار گرفت. شاخه روانشناسی شناختی در حال حاضر بهعنوان یکی از جدیدترین گرایشهای این درس شناخته میشود.
روانشناسی عمومی
روانشناسی عمومی، بهعنوان پایه و اساس مطالعه علم روانشناسی مطرح است. این دانش به موارد زیر میپردازد:
- اصول اساسی
- مشکلات و روشهای رشد انسانی
- احساسات
- انگیزه
- یادگیری
- حافظه
- حواس
- تفکر
- ادراک
- پردازش و هوش
روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی نیز یک شاخه گسترده از روانشناسی است. این دانش، بر مسائلی همچون بر تشخیص و درمان اختلالات روحی، عاطفی و رفتاری تمرکز دارد. برخی از اختلالات شایع که ممکن است درمان شوند شامل ناتوانی در یادگیری، سوءمصرف مواد، افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن هستند.
روانشناسی صنعتی و سازمانی
این شاخه، که به روانشناسی شغلی، روانشناسی سازمانی یا کار و روانشناسی سازمانی نیز معروف است، یک گرایش کاربردی در روانشناسی محسوب میشود. روانشناسی صنعتی، کار و سازمانی (IWO) اصطلاح جهانی گستردهای برای این درس در سطح بینالمللی است.
این درس رفتار انسان در رابطه با کار و نظریهها و اصول روانشناختی را در سازمانها و افراد در محل کار خود و همچنین زندگی کاری فرد بهطور کلی دنبال میکند. متخصصان این درس در موارد زیر نقش دارند:
- بهبود عملکرد
- انگیزه
- رضایت شغلی
- ایمنی و بهداشت شغلی
- سلامت و رفاه کلی کارکنان
یک روانشناس این حوزه تحقیقاتی در مورد رفتارها و نگرشهای کارکنان انجام میدهد و اینکه چگونه میتوان با استفاده از شیوههای استخدام، برنامههای آموزشی، بازخورد و سیستمهای مدیریتی این موارد را بهبود بخشید.
گرایشهای کارشناسی رواشناسی
روانشناسی در مقطع کارشناسی دارای شش گرایش است:
- روانشناسی عمومی
- روانشناسی بالینی
- سنجش و اندازه گیری روانشناسی (روان سنجی)
- روانشناسی صنعتی و سازمانی
- روانشناسی بالینی کودک و نوجوان
- خانواده درمانی
گرایشهای کارشناسی ارشد روانشناسی
- روانشناسی بالینی
- روانشناسی عمومی
- روانسنجی
- روانشناسی صنعتی سازمانی
- روانشناسی تربیتی
- آموزش و پرورش کودکان استثنائی
گرایشهای دکتری روانشناسی
- روانشناسی بالینی
- روانشناسی عمومی
- روانشناسی سلامت
بازار کار روانشناسی

مراکز مختلف دولتی و خصوصی پذیرای دانش آموختگان روانشناسی هستند. از جمله میتوان به سازمان بهزیستی، شهرداری (در حوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی)، نیروی انتظامی (در حوزه معاونت اجتماعی و پیشگیری)، بیمارستانها، مراکز مشاوره، مهدهای کودک و مدارس اشاره کرد.
رتبههای قبولی
برای انتخاب رشته روانشناسی رتبه خود را با رتبههای قبولی سالهای پیشین مقایسه کنید: