انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۴ مهمترین مرحله برای تمام کنکوریهاست. در ماههای مرداد و شهریور و پس از اعلام نتایج اولیه (یعنی رتبه کنکور شما)، لازم است که این کار مهم را انجام دهید.
با استفاده از سامانه انتخاب رشته رایگان سازمان دانشگاهیان، میتوانید انتخاب رشته آزمون سراسری 1404 را بهآسانی و بدون پرداخت هزینه، انجام دهید. این سیستم، با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته، بر اساس اولویتهای شما، بهترین رشتهها را پیشنهاد میدهد و به شما کمک میکند تا بهترین مسیر تحصیلی را انتخاب کنید.
برای انتخاب رشته چهکنم؟
1 – دفترچه انتخاب رشته را بهصورت کامل بررسی کنید
دفترچه انتخاب رشته بلافاصله بعد از اعلام نتایج توسط سازمان سنجش منتشر میشود. این دفترچه علاوه بر کد رشتهها، حاوی توضیحات مهمی است که متاسفانه بیشتر داوطلبان به آن دقت لازم را ندارند. پیش از اقدام به انتخاب رشته، حتماً تمام موارد دفترچه و کدرشتههای آن را بهدقت بررسی نمایید. حتماً این موارد را در نظر داشته باشید:
آیا رشته یا دانشگاه مورد نظر شما، شرایط خاصی برای پذیرش دارند؟ یا فقط بر اساس رتبه کنکور میتوانید آنها را انتخاب کنید؟
آیا اگر دانشگاه در شهر دیگری است، خوابگاه در اختیار شما قرار میدهد؟
آیا رشته تحصیلی شما، امکان ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی را دارد؟
توصیه میگردد همانطور که برای کنکور، نسبت به مطالعه سطر به سطر بسیاری کتابها و جزوات اقدام کردهاید، توضیحات چند صفحهای دفترچه انتخاب رشته را نیز مطالعه نمایید! حتی گاهی ممکن است انتخاب بعضی رشتهها برای شما مجاز نباشد؛ اگرچه معمولاً بهصورت سیستمی به انتخاب این کد رشتهها ایراد گرفته میشود، اما درباره رشتههای با شرایط خاص، معمولاً خطای سیستمی رخ نمیدهد.
بههمین خاطر، به خصوص درباره رشتههایی که ستارهدار هستند یا نوشته شده توضیحات آنها در انتهای دفترچه ذکر شده، حتماً نسبت به مطالعه آنها اقدام کنید.
2 – علاقه و استعداد خودتان را درنظر بگیرید.
مهمترین نکته در انتخاب رشته، علاقه و پس از آن، در نظر گرفتن بازار کار رشته و آینده آن است. ببینید اصلاً استعداد تحصیل در آن رشته را دارید؟ اینکه رتبه شما به رشته پزشکی یا حقوق یا مهندسی برق میخورد، دلیل نمیشود که انتخاب مناسبی برای شما باشند. باید ببینید از پس درسهای آن برمیآیید و شغل مورد نظر را دوست دارید؟
همچنین، ممکن است رشتهای در گذشته بازار کار خوبی داشته باشد، اما در آینده با رکود مواجه شود. مثلاً هوش مصنوعی، آینده خیلی مشاغل را به خطر انداخته است. پس به جای نگاه به گذشته، به آینده رشتهها دقت داشته باشید.
3 – به شرایط مالی و اقتصادی خانوادهتان توجه کنید.
انواع دورههای آموزشی به ترتیب هزینه
اقتصادیترین انتخاب ممکن، دورههای روزانه دانشگاههای محل سکونت شماست. پس از آن، به سراغ دورههای نوبت دوم شهر یا استان محل سکونت خود بروید. سپس، میتوانید نسبت به انتخاب دورههای مجازی دانشگاههای دولتی اقدام کنید. در گام چهارم، دانشگاه پیام نور را به شما پیشنهاد میکنیم. گرانترین گزینه هم، دانشگاه آزاد است. تحصیل در پردیسهای خودگردان دانشگاههای دولتی مستلزم صرف هزینه بالایی برای شماست که آن را بهصورت عمومی پیشنهاد نمیکنیم.
بهصورت کلی، در نظر داشته باشید که هر چه از سمت دورههای روزانه به سمت سایر دورهها حرکت میکنید، هزینه تحصیل شما بالاتر خواهد رفت.
مسافت بیشتر مساوی هزینه بیشتر
پس از انتخاب نوع دوره تحصیلی، تحصیل در شهرستانها و استانهای همجوار بهترین انتخاب ممکن است. به نسبتی که از شهر محل سکونت خود جهت تحصیل فاصله می گیرید، هزینههای رفت و آمد، اسکان در خوابگاه و خورد و خوراک به آن اضافه خواهد شد. پس حتماً در هنگام انتخاب رشته، وضعیت مالی و شرایط خانوادگی خود را درنظر بگیرید.
4- یک انتخاب رشته هوشمندانه انجام دهید.
یکی از بزرگترین اشتباهات انتخاب رشته این است که صرف نظر از آنچه علاقه دارید، تمام رشتههای یک یا چند دانشگاه را انتخاب کنید تا یکی از آنها را قبولشوید! حتی بدون اینکه بدانید این رشتهها درباره چه چیزی هستند؟ بازار کار آینده آنها چیست؟ آیا از پس درسهای آن بر خواهید آمد؟
این کار را اکیداً انجام ندهید! بسیاری از دانشجویان، در میانه تحصیل خود «انصراف» میدهند. یکی از دلایل اصلی انصراف، انتخاب نامناسب رشته تحصیلی بوده است.
5 – فهرست رشتههای مرتبط با خودتان را ایجاد کنید.
برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، در گام اول، رشتههایی را که به آنها علاقه دارید، برای خود لیست کنید.
بیشترین علاقه را به کدام دارید؟
در کدامرشته استعداد دارید؟
و چه رشتهای بازار کار بهتری برای شما دارد؟
این سه آیتم را متناسب با شخصیت خود در نظر بگیرید.
از یاد نبرید بزرگترین اشتباه این است که بر اساس رتبه، انتخاب رشته را انجام دهید.
6 – ببینید در کدام مناطق میتوانید درس بخوانید.
در گام دوم، باید ببینید در کدام شهرها و کدام استانها میتوانید دانشجو شوید؟
به هیچ وجه بدون ارزیابی شرایط مکانی و رفت و آمدی به یک شهر یا استان، نسبت به انتخاب آن اقدام نکنید.
دیده شده که در برخی از موارد، افراد دانشگاهی را انتخاب کردهاند که دورترین فاصله را از شهر محل زندگی آنها داشته و دچار صدمات زیادی شدهاند.
این سامانه بر خلاف سایر سایتها، اطلاعات چندانی از شما نمیگیرد و اطلاعات دریافتی صرفاً در جهت محاسبه و نمایش کد رشتههایی است که امکان قبولی آنها را خواهید داشت.
آشنایی با رشتههای دانشگاهی
در این قسمت، فهرست رشتههای دانشگاهی به تفکیک تجربی، انسانی و ریاضی آمده است. هر رشته، بهصورت مختصری معرفی شده و بازار کار آن را هم برای شما شرح دادهایم.