دانشگاه آزاد بهعنوان بزرگترین دانشگاه کشور از نظر جمعیت دانشجو و مساحت شناخته میشود. این دانشگاه در سراسر کشور واحدهای خود را دایر کرده است. از این رو، داوطلبان میتوانند نسبت به تحصیل در واحدهای این دانشگاه در شهرهای خود اقدام نمایند. دانشگاه آزاد همچنین پذیرای دانشجویان علاقهمند به رشتههای علوم پزشکی است. در انتخاب رشته دانشگاه آزاد به نکات زیر دقت کنید.
انتخاب رشته دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد اسلامی، بزرگترین دانشگاه غیردولتی در ایران و یکی از بزرگترین دانشگاههای جهان است. این دانشگاه در سال ۱۳۶۱ توسط حضرت آیتالله هاشمی رفسنجانی تأسیس شد و در حال حاضر بیش از ۴۰۰ واحد آموزشی در سراسر ایران دارد. دانشگاه آزاد اسلامی در پنج گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبانهای خارجی دانشجو میپذیرد و رشتههای مختلفی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه میدهد.
دلایل مختلفی وجود دارد که به جای دانشگاههای دولتی، دانشگاه آزاد را انتخاب کنید و در این دانشگاه تحصیل نمایید. در اینجا به ذکر برخی دلایل می پردازیم.
نزدیکی به محل سکونت
در بسیاری موارد، واحد دانشگاه آزاد به محل سکونت شما بسیار نزدیک تر است تا دانشگاه دولتی که در آن پذیرش گرفتید. اگرچه ممکن است هزینه شهریه دانشگاه آزاد بیشتر باشد، اما در بعضی موارد، مجموعاً هزینه تحصیل در دانشگاه آزاد برای شما کمتر خواهد بود. دانشگاه آزاد اسلامی در اکثر شهرهای ایران شعبه دارد و دسترسی به آن برای بسیاری از افراد آسانتر از دانشگاههای دولتی است. این موضوع میتواند برای داوطلبانی که در شهرهای کوچک یا مناطق محروم زندگی میکنند، مزیت بزرگی باشد.
کیفیت بالاتر تحصیلی
اگرچه به صورت کلی از نظر رده بندی، دانشگاه آزاد را پس از دانشگاههای دولتی قرار می دهند، اما بعضی واحدهای این دانشگاه بهمراتب از بعضی دانشگاههای دولتی کیفیت بالاتری از نظر تحصیلی و همچنین امکانات دارند.
ظرفیت پذیرش بالا
ظرفیت پذیرش در دانشگاه آزاد معمولاً بیشتر از دانشگاههای دولتی است و احتمال قبولی در آن برای داوطلبان بیشتر است. این موضوع میتواند برای داوطلبانی که در کنکور سراسری رتبه بالایی کسب نکردهاند، فرصت مناسبی برای ادامه تحصیل در گرایش مورد علاقهشان باشد.
تنوع رشتهها
دانشگاه آزاد اسلامی رشتههای مختلفی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه میدهد. این موضوع میتواند برای داوطلبانی که به دنبال رشتههای خاص یا جدید هستند، مزیت بزرگی باشد.
امکان تحصیل همزمان
دانشگاه آزاد امکان تحصیل همزمان در دو گرایش را برای دانشجویان خود فراهم میکند. این موضوع میتواند برای داوطلبانی که به دنبال کسب مهارتهای بیشتر یا تغییر گرایش تحصیلی خود هستند، مزیت بزرگی باشد.
ارائه مدرک معتبر
مدرک تحصیلی دانشگاه آزاد معتبر است و در ایران و خارج از کشور ارزش دارد. فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد میتوانند از مدرک خود برای ادامه تحصیل، اشتغال به کار و مهاجرت استفاده کنند.
شهریه قابل تقسیط
شهریه دانشگاه آزاد قابل تقسیط است و دانشجویان میتوانند آن را به صورت اقساطی پرداخت کنند. این موضوع میتواند برای دانشجویانی که از نظر مالی مشکل دارند، مزیت بزرگی باشد.
امکان استفاده از وام و بورسیه
دانشگاه آزاد امکان استفاده از وام و بورسیه را برای دانشجویان ممتاز و نیازمند فراهم میکند. این موضوع میتواند به دانشجویان در پرداخت شهریه و هزینههای تحصیلی کمک کند.
الزام ثبت نام در دانشگاه
این مورد معمولاً برای آقایانی که مشکل نظام وظیفه دارند مصداق دارد. در صورتی که بازه زمانی پس از مقطع قبلیشان رو به پایان باشد، ترجیح میدهند به جای رفتن به خدمت نظام وظیفه، در یک دانشگاه ثبتنام نمایند.
معایب دانشگاه آزاد اسلامی
در نهایت، انتخاب دانشگاه آزاد اسلامی تصمیمی شخصی است و باید با توجه به شرایط، علاقهمندیها، استعدادها و تواناییهای خودتان آن را انجام دهید. قبل از انتخاب دانشگاه، به دقت در مورد دانشگاه و شاخه مورد نظرتان تحقیق کنید و با افراد مختلفی که در آن دانشگاه یا گرایش تحصیل کردهاند مشورت کنید. همچنین، از وب سایت دانشگاه آزاد اسلامی و دفترچه راهنمای اطلاعات کافی کسب کنید. امیدوارم این اطلاعات به شما در انتخاب دانشگاهتان کمک کند.
هزینه بالا
هزینه تحصیل در دانشگاه آزاد معمولاً بیشتر از دانشگاههای دولتی است.
کیفیت آموزشی
کیفیت آموزشی در دانشگاه آزاد میتواند متفاوت باشد و به دانشگاه و گرایش تحصیلی انتخابی شما بستگی دارد.
معتبرتر بودن مدرک دانشگاههای دولتی
در برخی از موارد، مدرک تحصیلی دانشگاههای دولتی معتبرتر از مدرک دانشگاه آزاد تلقی میشود.
بازار کار
در برخی از رشتهها، بازار کار برای فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد ممکن است به اندازه فارغالتحصیلان دانشگاههای دولتی مطلوب نباشد.
شرایط دانشگاه آزاد

ضروری است در آزمون سراسری شرکت کرده باشید. بدان معنا که هم ثبت نام کرده و هم در جلسه آزمون حاضر باشید. بدیهی است به تناسب رتبهای که کسب کردهاید، شانس شما برای تحصیل در کد رشتههای بهتر، بالاتر خواهد بود. دانشگاه آزاد اسلامی هر ساله در دو نوبت مهر و بهمن دانشجو میپذیرد.
شرایط انتخاب گرایش دانشگاه آزاد به شرح زیر است:
- ایرانی بودن
- داشتن حداقل مدرک دیپلم متوسطه نظام جدید یا معدل دیپلم ۱۲
- عدم غیبت و ترک تحصیل در دورههای قبلی دانشگاه
- عدم محرومیت از تحصیل در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی
سایت آزمون

پس از انتشار نتایج آزمون سراسری، داوطلبان میتوانند نسبت به انتخاب گرایش دانشگاه آزاد نیز اقدام نمایند؛ با این تفاوت که این فرایند در سایت مخصوص خود انجام میشود.
برای انتخاب گرایش دانشگاه آزاد لازم است به سایت مرکز آزمون دانشگاه مراجعه نمایید: Azmoon.org
زمان

زمان آن معمولاً نیمه مرداد اعلام میشود. در این بازه زمانی میتوانید نسبت به انتخاب ۱۰۰ کد رشته اقدام کنید. در کنار ۱۵۰ کد رشته دانشگاه سراسری، مجموعاً امکان انتخاب ۲۵۰ کد رشته را خواهید داشت.
به یاد داشته باشید که از حداکثر زمان خود استفاده کنید. اصول انتخاب رشته را رعایت کنید، با دیگران در این بازه زمانی مشورت نمایید و از انتخاب احساسی پرهیز کنید.
نکات مهم
- داوطلبان باید قبل از انتخاب گرایش، دفترچه راهنما را به دقت مطالعه کنند.
- در انتخاب گرایش باید به علاقهمندیها، استعدادها و تواناییهای خودتان توجه کنید.
- از مشاوره تحصیلی برای انتخاب گرایش درست استفاده کنید.
- به ظرفیت پذیرش رشتههای مورد نظرتان توجه کنید.
- در صورت نیاز، از امکانات و تسهیلات دانشگاه آزاد مانند وام دانشجویی و بورسیه استفاده کنید.
دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد
در اینجا نمونهای از کد رشتههای اعلام شده در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد را مشاهده میکنید:
همانطور که مشاهده می نمایید، بر اساس استان مورد علاقه شما برای تحصیل، نام واحد دانشگاهی همراه با کد آن در سربرگ موجود است. همچنین در هر ردیف، کد رشته محل، نام رشته، شماره مجموعه و جنسیت مورد پذیرش درج شده است.

همچنین ببینید:
- نکاتی درباره انتخاب رشته انسانی
- نکاتی پیرامون انتخاب رشته تجربی
- نکاتی در خصوص انتخاب رشته ریاضی
- آنچه لازم است دربار دفترچه انتخاب رشته بدانید
- همه چیز درباره انتخاب رشته ۹۸
- آشنایی با دانشگاه آزاد اسلامی