
معرفی و انتخاب رشته اعضای مصنوعی
در رابطه با رشته اعضای مصنوعی در سالهای اخیر، نوآوریهای فنی برای ایجاد آن بسیار راحتترو کارآمدترنسبت به نسخههای قبلی ایجاد شدهاند. نوآوریهای آینده به احتمال زیاد به تعامل میان سه عضو قدرتمند شامل، پیشرفت در جراحی و مهندسی و تامین بودجه مراقبتهای بهداشتی برای حفظ توسعه و کاربرد راهحلهای فنی میپردازد. پروتزشناسی به عنوان اندام مصنوعی شناخته میشود وسیلهای است که به کاربرانی که اندام خود را در اثر تصادف یا به دلایل دیگر از دست دادهاند میتوانند به شیوه زندگی مستقل دست یابند. به عنوان مثال، اگر کسی پای خود را از دست داده باشد، یک پای مصنوعی ایجاد میشود تا فرد بتواند به طور مستقل حرکت کند.
مشارکت روانشناسان در محیطهای پزشکی در سالهای اخیر با تعداد فزایندهای از محیطهای پزشکی در حال توسعه و ارتقا همکاری بین رشتهای است، و به این ترتیب روانشناسان را قادر میسازد تا اقدامات خود را فراتر از مدل سنتی بهداشت روان گسترش دهند. در زمینه عمل پروتز، ما پیشنهاد میکنیم که تحقق پتانسیل نوآوریهای فن آوری در این زمینه با معرفی رشته اعضای مصنوعی فقط با تجهیز پروتز پزشکان و ارتودنتیستها نه تنها با تخصص فنی مورد نیاز بلکه با پرورش آگاهی ممکن است به طور کامل محقق شود.از ویژگیهای این رشته مسائل روانشناختی در قطع عضو و توانبخشی، و درک پیچیدگیهای روانشناختی مربوط به زمینه درمانی ، باشگاه توانبخشی پس از قطع عضو که اساساً به سازگاری روانشناختی بیمار با آسیب بستگی دارد، میتوان اشاره کرد. از این رو، حساسیت پزشکان به مسائل روانی اجتماعی دارای پیامدهای عملی واضحی برای موفقیتآمیز بودن اتصالات و توانبخشی و همچنین برای ادامه توسعه و نوآوری در این رشته است.
توانبخشی پس از قطع، رابطه اساسی با سازگاری روانی افراد با آسیب دارد. به طور معمول، فوریترین چالشی که فرد پس از قطع عضو دارد، کسب پروتز و تبحر در استفاده از آن است. در نتیجه، فارغ التحصیلان این رشته باید مطالعات بیشماری عمدتاً بر نتیجه سازگاری بدنی و پروتز و عواملی که این روند تنظیم را تسهیل یا مانع میکنند، داشته باشند. مروری بر مقالات منتشر شده در JPO از ابتدای تأسیس تا اواسط سال ۱۹۹۹ با این مشاهده مطابقت دارد. در دهه گذشته کمکهای روانشناختی اساسی کمی به JPO و مقالات بسیار کمی در زمینه پروتز در مجلات روانشناسی مشاهده شده است. اگرچه ممکن است عمل حرفهای در پروتز به دانش عمیق در مورد پیچیدگی و تنوع اختلالات روانشناختی مرتبط نیازی نداشته باشد، متخصصان باید از مسائل روانشناختی آگاه باشند که ممکن است در توانبخشی بیماران آنها تأثیر بگذارد.
رشته اعضای مصنوعی و وسایل کمکی یکی از زیرشاخههای توانبخشی است که در آن طریقه طراحی و ساخت اعضای مصنوعی و وسایل کمکی براساس اصول مهندسی و منطبق با آناتومی بدن آموزش داده میشود. در واقع دروس این رشته مجموعهای از علوم مهندسی و علوم پزشکی است.متخصص اعضای مصنوعی در سه زمینه حمایت از اعضای ضعیف و ناتوان بدن، ساخت اندام مصنوعی برای عضو از دست رفته و اصلاًح ناهنجاریها فعالیت میکند و برای به دست آوردن این تخصص، دروس پایه مثل آناتومی بدن، علل ناهنجاریها و بیماریهای اندامهای مورد نظر را مطالعه کرده و سپس نحوه ساخت اُرتزها و پروتزهای مختلف را فرا میگیرد.
گفتنی است که ارتز وسیلهای کمکی است که در موازات اندام فلج یا ضعیف به کار برده شده و به آن کمک میکند تا کارایی بهتری داشته باشد و شامل تمام اندامها از جمله اندام تحتانی، اندام فوقانی، ستون فقرات و سرو گردن میشود. پروتز نیز عضو مصنوعی است که جانشین عضو طبیعی شده و در امتداد عضو طبیعی قرار میگیرد.برای مثال فردی که دچار بیماری فلج اطفال شده است با استفاده از ارتزهای کمک کننده میتواند سرپا ایستاده و به فعالیتهای زندگی خود به صورت مستقل ادامه دهد.
تفاوت این رشته با مهندسی پزشکی در این است که رشته مهندسی پزشکی؛ در زمینه الکترونیک و بیومکانیک کاربردی کل تجهیزات پزشکی فعالیت میکند یعنی طراحی یک دستگاه رادیولوژی یا فیزیوتراپی نیز در حیطه کار مهندسی پزشکی قرار میگیرد، در حالی که رشته اعضای مصنوعی به طراحی و ساخت وسایل کمکی و اعضای مصنوعی میپردازد و اعضای مصنوعی قابل ساخت در این رشته نیز اعضای مصنوعی خارج از بدن مثل دست، پا، چشم و بینی است.از همین جا میتوان به یکی دیگر از تفاوتهای موجود بین این دو رشته پی برد چون فارغالتحصیل مهندسی پزشکی علاوه بر اعضای مصنوعی خارج از بدن، پروتزهای داخلی مثل قلب مصنوعی یا اعضای پیچیده الکترونیکی و مکانیکی مثل دست سیبرنتیکی را نیز طراحی میکند، اما فارغالتحصیل اعضای مصنوعی ، قطعات سادهتری که با ابزار دستی نیز قابل ساخت است مثل پای مصنوعی عادی یا انواع بریسها را طراحی کرده و میسازد.
رشته اعضای مصنوعی

رشته اعضای مصنوعی یکی از شاخههای رشتههای توانبخشی است.وظیفه این رشته ساخت اعضای مصنوعی و پروتز است. افرادی که در زمان انتخاب رشته این رشته را انتخاب میکنند باید به این نکته توجه کنند که هدف اصلی این رشته ساخت اعضای مصنوعی برای افراد معلول است. از این رو، یکی از رشتههای فوقالعاده ارزشمند در راستای خدمات رسانی به افراد جامعه بهحساب میآید.
این رشته در زیرگروه تجربی قراردارد و ضرایب دروس اختصاصی برای این رشته به شرح زیر است:
- زمین شناسی: صفر
- زیست شناسی :۴
- شیمی: ۳
- فیزیک: ۲
- ریاضیات: ۲
سرفصل دروس و تعداد واحدها

- تعداد کل واحدها : ۱۲۸ واحد
- دروس عمومی : ۲۰ واحد
- دروس پایه فنی مهندسی : ۹ واحد
- دروس پایه پزشکی و توانبخشی : ۲۷ واحد
- دروس تخصصی : ۴۸ واحد
- دروس کارآموزی در عرصه : ۲۴ واحد
کارشناسی ارشد اعضای مصنوعی
- مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
- مهندسی پزشکی (زیست مواد)
- اپیدمیولوژی
- ارزیابی فناوری سلامت
- اقتصاد بهداشت
- انفورماتیک پزشکی
- اعضای مصنوعی و وسایل کمکی
- فناوری اطلاعات سلامت
- فیزیک پزشکی
- رشته مدیریت توانبخشی
- کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
- مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
- نانوتکنولوژی پزشکی
- زیست فناوری پزشکی
- رفاه اجتماعی
- تاریخ علوم پزشکی
- آمار زیستی
- آموزش پزشکی
- برنامهریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی
- ژورنالیسم پزشکی
- تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در هردو بخش دولتی و خصوصی مشغول به کار شوند. مشاغل دولتی شامل بنیاد جانبازان، هلال احمر و بهزیستی و … است و در بخش خصوصی میتوانند مراکزی را جهت کمک به افراد معلول ایجاد کنند. انتخاب این رشته را به علاقهمندان توصیه میکنیم.