
معرفی و انتخاب رشته دبیری علوم اجتماعی
در ابتدای مطلب باید به شناخت علوم اجتماعی پرداخت که میتوان گفت: علوم اجتماعی به گروهی از رشتهها اطلاق میشود که به مطالعهی جنبههای اجتماعی انسانها میپردازند. علوم اجتماعی برخلاف بعضی از علوم انسانی به جنبه اجتماعی شخصیت انسانها میپردازد.
انتخاب رشته دبیری علوم اجتماعی به افرادی توصیه میشود که هم علاقه به تدریس دارند و هم شناخت جامعه.زیبائی رشته علوم اجتماعی به ارتباطات زیبائی که بین اجتماع انسانها برقرار است ، بر میگردد.انسانها نیازهای زیادی دارند که این نیازها را در کنار هم برطرف میکنند و این نیازها مشکلاتی را برای دستیابی به رفاه اجتماعی پیش می آورد.این مشکلات و مسائل شامل اشتغال، مسکن، آموزش و بهداشت و … است رشته علوم اجتماعی علم پرداخت جهت دستیابی به رفاه است.
فرهنگ عبارت است از مجموعهای شامل آداب و رسوم، اعتقادات، اخلاقیات، مهارتها و فنون، هنر و … که انسان به عنوان عضوی از جامعه آن را فرا میگیرد و در قبال آن جامعه نیز تعهداتی دارد.
به این ترتیب مطالعه و تحقیق فرهنگها قسمت عمدهای از قلمرو مردم شناسی را در برمیگیرد. از این رو برخی از دانشمندان، دانش مردم شناسی و انسان شناسی را «علم مطالعه فرهنگها» (اعم از مادی و غیرمادی) میدانند.
زیبائی رشته علوم اجتماعی به ارتباطات زیبائی که بین اجتماع انسانها برقرار است، بر میگردد.
انسانها در کنار یکدیگر نیازهای فراوان خود را مرتفع میکنند و این فراوانی نیاز، پیچیدگیهای زیادی را برای رسیدن به رفاه اجتماعی بوجود میآورد. مسائلی مانند مسکن، اشتغال، آموزش، بهداشت، … در رشته علوم اجتماعی پژوهش و مطالعه برای رسیدن به رفاه را بررسی میکند.
علاقه به مسائل خبری و اجتماعی، داشتن روحیه جمع گرائی و داشتن بیان خوب و در پایان پایه قوی آماری از شروط موفقیّت در این رشته است.
با نگاهی به چند سرفصل رشته علوم اجتماعی میتوانیم به اهمیت و بازار کار آن نگاهی تازه داشته باشیم.
جامعه شناسی انقلاب، جامعه شناسی قشرها و نابرابریهای اجتماعی، جامعه شناسی در ادبیات فارسی، جامعه شناسی پزشکی، جامعه شناسی سیاسی، جامعه شناسی کار، جامعه شناسی آموزش و پرورش، جامعه شناسی جهان سوم، مردم شناسی ایران، جغرافیای انسانی ایران، جامعه شناسی ایلات و عشایر، روانشناسی اجتماعی، اصول علم سیاست، مبانی جمعیت شناسی.
رشته علوم اجتماعی بخشی از زیربنای بسیاری از برنامهریزیهای کشوری برای افراد هر جامعه است در واقع نهادهای سیاست گذار، نهادهای فرهنگی، اجتماعی، شهرداریها، فرهنگ سراها، انجمنهای خصوصی و دولتی، وزارتخانههای ارشاد، آموزش و پرورش، اقتصاد و دارایی، گمرک و بازار بورس، سازمان بهزیستی، کمیته امداد، مرکز آمار، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت کشور، وزارت بهداشت و به نحوی بسیار دیگری از مراکز باید به کارشناسان خبره این رشته مراجعه و به عنوان یکی از عوامل مهم در تصمیم گیریهای خرد و کلان لحاظ نمایند.
درحال حاضر گرایشهای رشته علوم اجتماعی عبارتند از: پژوهشگری و برنامهریزی اجتماعی، تعاون و رفاه اجتماعی، خدمات و رفاه اجتماعی و مددکاری اجتماعی.
گرایشهای رشته علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی
برای انتخاب دبیری علوم اجتماعی شناخت گرایشهای این رشته لازم است. گرایشهای علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی شامل موارد ذیل است:
- پژوهشگری و برنامهریزی اجتماعی
- تعاون و رفاه اجتماعی
- خدمات و رفاه اجتماعی
- مددکاری اجتماعی
گرایش رشته علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد
- علوم اجتماعی گرایش مردمشناسی
- جمعیت شناسی
- جامعه شناسی
- شیعه شناسی گرایش جامعه شناسی
- توسعه روستایی ( ۲ گرایش )
- علوم اجتماعی گرایش برنامهریزی رفاه اجتماعی
- جامعه شناسی انقلاب اسلامی
- علوم اجتماعی گرایش مطالعات فرهنگی
- مدیریت راهبردی فرهنگ
- مطالعات جوانان
- برنامهریزی توسعه منطقهای
- برنامهریزی گردشگری (صنعت توریسم)
- دانش اجتماعی مسلمین
- فلسفه علوم اجتماعی
گرایشهای رشته علوم اجتماعی در مقطع دکترا
- جامعه شناسی ( گروههای اجتماعی )
- رفاه اجتماعی
- جامعه شناسی ( اقتصادی و توسعه )
- جامعه شناسی ( فرهنگی )
- جامعه شناسی ( مسائل اجتماعی ایران )
- جامعه شناسی ( سیاسی )
- جامعه شناسی ( توسعه اجتماعی روستایی )
- جمعیت شناسی
تواناییهای مورد نیاز در رشته دبیری علوم اجتماعی

در این رشته مانند سایر رشتههای دانشگاهی افراد نیاز به تواناییهای خاص برای ورود به این رشته دارند. که در این قسمت مواردی که بسیار مهم هستند نام برده میشود:
- داشتن دانش و بینش ریاضی
- علاقه به کارهای میدانی
- برخوردار بودن از رفتار و واکنش مناسب
- دارای ثبات عاطفی و احساسی
- دارا بودن روحیه همکاری و همیاری با دیگران
- دارای سلامت جسمانی
بازار کار و موقعیت شغلی دبیری علوم اجتماعی
فارغ التحصیلان در این رشته میتوانند در چندین حوزه (سه بخش دولتی، عمومی و خصوصی) مشغول به کار شوند:
- سازمانهای برنامه و بودجه
- وزارت کشور
- فرمانداریها
- ادارههای دولتی
- شهرداریها
- سازمان بهزیستی
- وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- آموزش و پرورش
- جهاد کشاورزی
اگر دانشجو هستید، برای برخورداری از خدمات رایگان دانشجویان کلیک کنید.
برای عضویت رایگان در سامانه دانشگاهیان کلیک کنید