رشته علوم و مهندسی جنگل ترکیبی از مهندسی، جنگلداری و مدیریت است. این امر نیازمند افرادی است که بتوانند مهارتهای حل مشکلات مهندسی در محیط طبیعی را با تمرکزبر تعادل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی ترکیب کنند. مهندسین جنگل سیستمهایی را میسازند که شامل طراحی و ساخت جادههای جدید در حال توسعه یا اصلاًح تجهیزات جنگلداری ، بهینه سازی حمل و نقل و یکپارچه سازی فن آوریهای جدید نظارت بر کارکنان و پیمانکاران و همینطور تضمین رعایت استاندارهای ایمنی باشد.
مهندسی جنگل ترکیبی از مهندسی ، جنگلداری و مدیریت است. این رشته به افرادی نیاز دارد که میتوانند مهارت خود را برای حل مشکلات مهندسی در محیط طبیعی با تمرکز بر تعادل در نیازهای اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی ترکیب کنند.
مهندسان جنگل سیستمهای عملیاتی را که کارخانه جنگل را به وجود میآورد ، ساخت و ارزیابی میکنند. این میتواند شامل موارد زیر باشد:
طراحی و ساخت جادههای جدید
توسعه یا اصلاًح تجهیزات جنگلداری
برنامهریزی عملیات برداشت
بهینه سازی تدارکات حمل و نقل
ادغام فن آوریهای جدید
نظارت بر کارمندان و پیمانکاران
اطمینان از حفظ استانداردهای ایمنی.
مهندسان جنگل با ادارات دولتی همکاری میکنند. آنها مراقب محیط زیست بوده و ممکن است پروسههایی را از طریق فرآیند ایجاد منابع هدایت کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی جنگل از محیط جنگل و محصولات و فرایندهای جنگلی آگاهی دارند و پیوند اساسی بین جنگل و محصول نهایی را فراهم میکنند.
گزینه علمی و مهندسی رشته علوم و مهندسی جنگل در زمینه کار با محصولات چوبی بر روی علم، فناوری و مهندسی متمرکز است. دانشجویان درک درستی از محل تولید محصولات چوبی به دست میآورند و مواد تجدید پذیر را آزمایش میکنند تا مشخص کنند چگونه میتوانیم از آنها به روشهای جدید و ابتکاری استفاده کنیم. دانش جویان در کارگاههای جنگلی، آزمایشگاهها و حتی مواد آزمایشی در اتاقهای آب و هوای ما و اتاق آزمایش زلزله یاد میگیرند. فارغ التحصیلان این گزینه آماده کار در موقعیتهای مختلف فنی در یک محیط تولید هستند. ایران، اگر چه از نظر ذخایر منابع طبیعی نظیر نفت، گاز، برخی سنگهای معدنی و … جزء چند کشور برتر جهان است اما از نظر سطح زیر پوشش جنگلها بنا به اطلاعات موجود در ویکیپدیا در سال ۲۰۰۷ در رتبه ۴۸ام دنیا قرار داشته است. این واقعیت، ضرورت محافظت از سرمایه گرانبهای جنگل را در ایران نشان میدهد.

اهمیت این موضوع وقتی بیشتر روشن میشود که بدانیم نزدیک به یک چهارم وسعت کشور را بیابانها تشکیل داده و از این رو کشور ما با مشکل مهم و حیاتی فرسایش خاک نیز رو به روست؛ چرا که این فرسایش، مشکلات اقتصادی بسیاری را در کانونهای بحرانی کشور ایجاد کرده و تنها راه مبارزه با آن، احیای پوشش گیاهی مناطق بحرانی و حفظ و صیانت از جنگلها است که این کار وظیفه متخصصین جنگلداری است. با توجه به گستردگی منابع طبیعی و منابع جنگلی کشور، فارغ التحصیلان میتوانند در نقاط مختلف ایران جذب سازمانها و مراکز کاری مربوط شوند. وزارت خانه جهاد کشاورزی، سازمان جنگلها و مراتع کشور، موسسات تحقیقاتی منابع طبیعی، مراکز دولتی دیگر از قبیل وزارت آموزش و پرورش، شهرداریها، سازمان پارکها و فضای سبز، سازمان محیط زیست، طرحهای جنگل داری خصوصی، شرکتهای بهره برداری از جنگلها، نهالستانهای جنگلی خصوصی و شرکتهای مشاوره منابع طبیعی برای تامین کادر کارشناسی خود نیاز به استخدام فارغ التحصیلان این رشته دارند و محل جذب آنها به شمار میآیند.
مراکز مختلفی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در فعالیتهای مربوط به تولید فرآوردههای چوبی یا تحقیقات پیرامون شاخههای مختلف این رشته نقش دارند که هر یک به تناسب نوع فعالیت خود، اقدام به جذب فارغ التحصیلان این رشته برای رفع نیازهای مربوط مینمایند. کارخانههای صنایع چوب تولید کننده فرآوردههای مختلف چوبی، کارخانههای خمیر و کاغذ و وزارت خانههای صنایع و معادن به صورت گستردهتر و سایر وزارت خانهها، ادارهها و سازمانها و مراکز دولتی و خصوصی نظیر وزارت آموزش و پرورش و شرکتهای مختلف مهندسان مشاور، محل جذب تعداد کثیری از فارغ التحصیلان است.

رشته علوم و مهندسی جنگل مجموعهای از علوم و فنون است که برای شناخت جوامع مختلف جنگلی و آگاهی از کیفیت و کمیّت آنها، تربیت، پرورش و بهرهبرداری مستمر از تولیدات جنگلی، روشهای مختلف قطع و حمل درختان قطع شده، جادهسازی درجنگل و مهمتر از همه، حفاظت، احیا و توسعه مناطق جنگلی به عنوان تعدیل و تنظیم کننده شرایط آب و هوایی و خاکی و منبع تولید کننده چوب به کار گرفته میشوند. کاهش فرسایش خاک، فراهم ساختن زیستگاههای حیات وحش و تعبیه چراگاه برای دامها به منظور کاهش فشار وارده بر بافت گیاهی جنگل از مهمترین وظایف متخصص جنگلداری است.
معرفی رشته
رشته علوم و مهندسی جنگل مجموعهای از علوم برای شناختن کیفیت و پرورش تولیدات جنگلی و توسعه مناطق جنگلی و حفاظت و توسعه مناطق جنگلی برای بهبود وضعیت آب و هوایی و تولید چوب است. اگر فردی خلاق و فعال هستید و به کار در محیط جنگل علاقه دارید میتوانید در زمان انتخاب رشته به این رشته نیز فکر کنید
برخی از دروس اختصاصی
- اکولوژی جنگل
- اقتصاد جنگل
- درخت شناسی
- طرح جنگلداری
- سیاحت جنگل
گرایشهای کارشناسی ارشد
- جنگل شناسی و اکولوژی جنگل
- جنگلداری
- مهندسی جنگل
بازار کار رشته
فارغالتحصیلان رشته علوم و مهندسی جنگل میتوانند در مشاغل زیر وارد بازار کار شوند:
کار در سازمانها و نهادهایی نظیر شهرداری، سازمان مراتح، سازمان پارکها و فضای سبز و …
اگر دانشجو هستید، برای برخورداری از خدمات رایگان دانشجویان کلیک کنید.