رشته علوم تغذیه به ارتباط بین رژیم غذایی و سلامتی نگاه میکند. همچنین عادات غذایی ونیازهای غذایی افراد را مورد بررسی قرار میدهد تا روش بهینهای را برای حفظ سلامتی ایجاد کند.اگرعلاقه زیادی به سلامتی داشته باشید، در زمان انتخاب رشته به این نکته توجه کنید گرفتن مدرک در علم تغذیه میتواند یک گزینه باشد.
علم تغذیه رشتهای است که در حال کامل شدن است. با انجام تحقیق وپژوهش در رژیم غذایی ، سلامتی و تندرستی سطح جدیدی از اهمیت را به خود اختصاص داده اند.
افراد بیشتری روزانه تصمیم میگیرند که به سلامتی خود توجه دقیقتری داشته باشند ودر نتیجه نیاز به ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی که میتوانند به طیف وسیعی از نگرانیهای تغذیه ای کمک کنند ، بسیار زیاد است. متخصصان تغذیه در ایجاد انگیزه در افراد برای ورزش و ترکیب غذاهای سالم در رژیمهای غذایی تأثیرگذار هستند. دانشجویان این رشته با گذراندن دوره لیسانس در علوم تغذیه، درک خوبی از رابطه بین سلامت انسان، تغذیه و دارو پیدا میکنند. آنها میتوانند با فارغالتحصیلی در این رشته بهعنوان متخصصان بهداشت عمومی، حسابرسان ایمنی غذا و مشاورین تغذیه استفاده کنند.
آشنایی با علوم تغذیه
علوم تغذیه با تأکید بر بهینهسازی عادات غذایی برای تأمین نیازهای غذایی فرد، ارتباطات بین رژیم و سلامتی را بررسی میکند. دوره کارشناسی مربوط به علوم تغذیهای تلفیق بیولوژی، شیمی و علوم اجتماعی است و دانشجویان را برای تجزیه و تحلیل تأثیر غذا و دارو بر بدن آموزش میدهد. فارغالتحصیلان دانش بنیادی در مورد مفاهیمی مانند کاتابولیسم (چگونگی تجزیه مواد غذایی در بدن انسان) و آنابولیسم (نحوه استفاده بدن از مواد مغذی مشتق شده برای ایجاد و ترمیم سلولها و بافتها) کسب میکنند.
دانشجویان علوم تغذیه مهارت های ارتباطی مورد نیاز برای مشاغل مربوط به تحقیقات ، مربیگری تناسب اندام و آموزش بهداشت را پرورش می دهند. آنها همچنین در زمینه سیاست های عمومی و مدیریت برنامه آموزش می بینند ، که آنها را برای مشاغل خدمات غذایی ، رژیم های غذایی ، تولید دارو و بهداشت جهانی آماده میکند.
بهعنوان متخصصان تغذیه، متخصصان تغذیه و رژیم درمانی به مشتریان و بیماران کمک میکنند تا برنامهها و عادتهای غذایی سالم را ایجاد کنند. آنها نیازهای غذایی افراد را ارزیابی میکنند و برای انتخاب غذای سالم با توجه به بودجه و سبک زندگی به آنها کمک میکنند. متخصصان تغذیه بالینی و متخصصان رژیم درمانی به بیماران مبتلا به شرایط پزشکی مانند دیابت، درمان تغذیهای ارائه میدهند، در حالی که متخصصان تغذیه جامعه و متخصصان رژیم درمانی، مردم را در مورد غذا، بهداشت و تغذیه آموزش میدهند.
مربیان تناسب اندام و دکتران تغذیه، ورزش و راهنماییهای زندگی سالم را ارائه میدهند. آنها ممکن است با بیماران یک به یک کار کنند یا به صورت کلاسی آموزش دهند. دکتران تغذیه و مربیان تناسب اندام که در زمینه علوم تغذیه تحصیل میکنند، چگونگی ارتباط غذا با بدن انسان را بهتر درک میکنند و بهتر میتوانند در مورد کنترل وزن و انتخاب سبک زندگی به بیماران خود مشاوره دهند.
رشته علوم تغذیه

علوم تغذیه یکی از رشتههای پرطرفدار در چارچوب انتخاب رشته تجربی است که به ما یاد میدهد که هر آنچه ما میآشامیم یا میخوریم بر نحوه فعالیتهای جسمی و روانی ما تاثیر میگذارد
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس پایه
زیستشناسی، روانشناسی، جامعهشناسی، شیمی عمومی، فیزیک، فیزیولوژی، تشریح تئوری، تشریح فیزیولوژی عملی، میکروبشناسی، شیمی آلی، آمار حیاتی، بیوشیمی مقدماتی، میکروبشناسی مواد غذایی.
دروس اصلی
اصول اپیدمیولوژی، تغذیه اساسی، بهداشت و مسمومیتهای غذایی، مدیریت بخش غذایی، نقش تغذیه در خدمات بهداشتی، فیزیولوژی تغذیه، زبان اختصاصی، بیوشیمی متابولیسم، اصول و روشهای نگهداری مواد غذایی، شیمی مواد غذایی، اصطلاحاتپزشکی و بیمارستانی، اقتصاد غذا و برنامهریزی، بهداشت عمومی.
دروس تخصصی
بیماریهای ناشی از سوءتغذیه و اپیدمیولوژی، تنظیم برنامه غذایی، تغذیه گروههای ویژه، رژیم درمانی، بررسی وضع تغذیه، آموزش تغذیه، تأثیر فرآیند بر ارزش غذا، تغذیه دورانهای مختلف، سمینار، اکولوژی تغذیه، کارآموزی.
کارشناسی ارشد علوم تغذیه

افرادی که در مقطع کارشناسی علوم تغذیه تحصیل میکنند میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز ادامه تحصیل دهند. علوم تغذیه در مقطع کارشناسی ارشد ۳۲ واحد درسی دارد که ۲۰ واحد آن تخصصی اجباری و شش واحد آن تخصصی اختیاری و ۶ واحد پایاننامه است. دانشگاههای زیر در رشته علوم تغذیه دانشجو میپذیرند :
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی اهواز
- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
- دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات
دکتری علوم تغذیه

افرادی که علاقه دارند در مقطع دکتری علوم تغذیه ادامه تحصیل دهند میتوانند در گرایشهای زیر به ادامه تحصیل بپردازند:
- علوم تغذیه
- سیاستهای غذا و تغذیه
- بیوشیمی بالینی، سالمند شناسی
- نانو فناوری پزشکی
- انفورماتیک پزشکی
- سلامت در بلایا و فوریتها
- سلامت و رفاه اجتماعی
- اپیدمیولوژی
- مددکاری اجتماعی
- گفتار درمانی
بازار کار و آینده شغلی
در ارتباط با بازار کار و آینده شغلی علوم تغذیه خوب است بدانیم این رشته در وضعیت مناسبی است و فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در بخش تغذیه بیمارستانها، مسئولیت فنی کارخانجات تولید مواد غذایی، همکاری در کلینیکهای رژیم درمانی، همکاری با پزشکان غدد داخلی و … مشغول به کار شوند.
در رابطه با شرایط تاسیس دفتر مشاوره تغذیه نیز لازم است بدانید که فارغالتحصیلان دارنده مدرک کارشناسی علوم بهداشتی تغذیه میتوانند بدون گذراندن دوره طرح مجوز راهاندازی دفتر مشاوره تغذیه را دریافت نمایند و افرادی که مدرک کارشناسی آنها غیر مرتبط است میبایست مدرک کارشناسی ارشد علوم تغذیه را دریافت نمایند و برای تاسیس دفتر مشاوره تغذیه به مدت دو سال نیز در طرح شرکت نمایند.
بازار کار رشته علوم تغذیه
علوم تغذیه در حال حاضر در ایران و سایر کشورهای جهان از بازار کار خوبی برخوردار است. در ایران، فارغالتحصیلان علوم تغذیه میتوانند در بیمارستانها، کلینیکها، مراکز بهداشت، مدارس، مهدکودکها، سلفسرویسها، شرکتهای تولید مواد غذایی، سازمانهای دولتی و غیردولتی مشغول به کار شوند. همچنین میتوانند به صورت مستقل به عنوان مشاور تغذیه فعالیت کنند. در خارج از کشور، فرصتهای شغلی برای متخصصان تغذیه بسیار متنوع است. آنها میتوانند در بیمارستانها، کلینیکها، مراکز تحقیقاتی، شرکتهای تولید مواد غذایی، سازمانهای دولتی و بینالمللی مشغول به کار شوند. همچنین میتوانند به صورت مستقل به عنوان مشاور تغذیه یا نویسنده و مربی تغذیه فعالیت کنند.
دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد، از جمله:
افزایش اهمیت تغذیه
با توجه به افزایش بیماریهای مربوط به تغذیه مانند چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی، نیاز به متخصصان تغذیه برای ارائه مشاوره و برنامههای غذایی به افراد بیش از هر زمان دیگری مهمتر است.
تنوع وظایف و مسئولیتها
فارغالتحصیلان علوم تغذیه میتوانند در زمینههای مختلفی مانند بیمارستانها، کلینیکها، مراکز بهداشت، مدارس، شرکتهای تولید مواد غذایی، سازمانهای ورزشی و رسانهها فعالیت کنند. این تنوع فرصتهای زیادی را برای پیدایش شغلی متناسب با علایق و مهارتهای شما فراهم میکند.
پتانسیل درآمد بالا
متخصصان تغذیه باتجربه میتوانند درآمد بالایی کسب کنند.
تقاضای رو به رشد
پیشبینی میشود که تقاضا برای متخصصان تغذیه در دهههای آینده به طور قابل توجهی افزایش یابد.
شما به مهارتهای نیاز برای موفقیت در این شغلها
- مهارتهای علمی قوی: شما باید به علوم پایه مانند زیستشناسی، شیمی، ریاضی و فیزیک تسلط داشته باشید.
- مهارتهای ارتباطی: شما باید بتوانید به طور موثر با افراد مختلف مانند بیماران، مشتریان، همکاران و کارکنان بهداشتی ارتباط برقرار کنید.
- مهارتهای تحقیقاتی: شما باید بتوانید تحقیقات مربوط به تغذیه را انجام دهید و نتایج آنها را تجزیه و تحلیل کنید.