انتخاب رشته اگر مهمترین اتفاق زندگی نباشد، یکی از مهمترین ها محسوب میشود و از آن هاست که می گویند خشت اول چون نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج! به همین خاطر، در انتخاب رشته بسیار دقت کنید و این ۱۴ نکته کلیدی را به یاد داشته باشید.
چهارده نکته کلیدی
۱ – رشتهای انتخاب کنید که به آن علاقه دارید
در صورتی که علاقه به رشته مورد نظر خود نداشته باشید (چه حقوق در انسانی، چه پزشکی در تجربی و چه مهندسی برق در ریاضی) در ادامه مسیر دچار مشکل خواهید شد.
۲ – رشتهای انتخاب کنید که در آن استعداد دارید
ممکن است به رشتهای علاقهمند باشید، ولی واقعاً استعداد لازم برای تحصیل در آن را نداشته باشید. مثلاً ممکن است شما عاشق پزشکی باشید اما از درس شیمی متنفر باشید! خوب. این مساله کمی شما را دچار مشکل خواهد کرد.
۳ – رشتهای انتخاب کنید که آینده شغلی دارد
توجه کنید! آینده شغلی نه گذشته شغلی!!! یک شغل ممکن است گذشته خوبی داشته باشد اما در حال اشباع شدن باشد. مثلاً در مورد شاخه پزشکی این موضوع مصداق دارد. یا در بسیاری رشتهها، فارغالتحصیلان توانمند اما بیکار وجود دارد.
۴ – مسیر شغلی خود را تحقیق کنید
بهعنوان مثال، افرادی که در رشته حقوق درس می خوانند، صرف گرفتن مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد نمیتوانند بهعنوان وکیل مشغول به کار شوند؛ بلکه در آزمون سختی به نام «آزمون وکالت» باید شرکت کنند که درصد کمی از شرکتکنندگان میتوانند در آن قبول شوند و پس از آن نیز زمانی را باید به کارآموزی بگذرانند و حتی ممکن است به علت تکمیل شدن ظرفیت شهر محل سکونت شان، ناچار شوند در جای دیگری دفتر وکالت خود را راهاندازی کنند. این موضوع درباره بسیاری دیگر از رشتهها هم وجود دارد.
۵ – در مورد شهر محل تحصیل تان مطمئن شوید!
دانشگاهی را انتخاب کنید که قادر به تردد به آن شهر و زندگی در آن باشید. دختر و پسر تفاوتی ندارد؛ ممکن است سبک زندگی شما به گونهای باشد که زندگی در شهری که هیچ کدام از آن الزامات را ندارد، بر روحیه شما و در نهایت تحصیل تان اثر منفی بگذارد. همچنین فاصله جغرافیایی و هزینههای تردد را نیز در نظر بگیرید.
محل تحصیل به مکانی اطلاق میشود که در آن دانشآموزان یا دانشجویان به تحصیل میپردازند. این مکان میتواند یک مدرسه، دانشگاه، موسسه آموزشی یا هر مکان دیگری باشد که در آن آموزش ارائه میشود.
محل تحصیل میتواند نقش مهمی در یادگیری و رشد دانشآموزان و دانشجویان داشته باشد. یک محیط آموزشی مناسب باید دارای ویژگیهایی مانند:
- فضای مناسب: فضای آموزشی باید به گونهای باشد که دانشآموزان و دانشجویان در آن احساس راحتی و آرامش کنند و بتوانند به خوبی تمرکز کنند.
- امکانات آموزشی: محل تحصیل باید از امکانات آموزشی لازم مانند کتابخانه، آزمایشگاه، کارگاه، و تجهیزات آموزشی مناسب برخوردار باشد.
- معلمان و اساتید مجرب: معلمان و اساتید نقش مهمی در یادگیری دانشآموزان و دانشجویان دارند. محل تحصیل باید از معلمان و اساتید مجرب و کارآزموده برخوردار باشد.
- محیط فرهنگی مناسب: محیط فرهنگی محل تحصیل باید به گونهای باشد که دانشآموزان و دانشجویان در آن با فرهنگ و ارزشهای مختلف آشنا شوند و بتوانند به طور انتقادی فکر کنند.
- امنیت: محل تحصیل باید از امنیت کافی برخوردار باشد تا دانشآموزان و دانشجویان در آن احساس امنیت کنند.
۶ – در مورد دانشگاه تان هم مطمئن شوید!
آیا دانشگاهی را که انتخاب کرده اید می شناسید؟ از کیفیت آموزش آن با خبر هستید؟ امکانات آن را می دانید به چه صورت است؟ اگر قصد ادامه تحصیل دارید، آیا در همان دانشگاه میتوانید ادامه تحصیل دهید؟
۷ – اعتبار علمی دانشگاه را بسنجید
در سایت های مختلفی میتوانید ببینید دانشگاهی که قصد تحصیل در آن را دارید، در چه رتبه ای قراردارد. البته برای ورود به بازار کار، شاید چندان اهمیتی نداشته باشد، اما اگر قصد ادامه تحصیل تا مقطع دکتری را داشته باشید، هم دانشگاه کارشناسی و هم دانشگاه کارشناسی ارشد شما مهم است.
نکته کلیدی درباره هزینه تحصیل
هزینه تحصیل یکی از عوامل مهمی است که باید در هنگام انتخاب گرایش تحصیلی به آن توجه کنید. در حالی که علایق، استعدادها و آینده شغلی شما مهمترین فاکتورها در انتخاب رشته هستند، اما هزینه تحصیل نیز میتواند نقش تعیینکنندهای در مسیر تحصیلی شما داشته باشد.
۸- دورههای غیر روزانه را با دقت انتخاب کنید
تحصیل در دورههای روزانه فاقد هزینه شهریه است. سایر دورهها از جمله شبانه، پیام نور، مجازی، غیر انتفاعی و پردیس مستلزم پرداخت هزینه تحصیلی نیز خواهد بود. این هزینهها بستگی به دانشگاه و نوع دوره متفاوت است.
۹ – هزینههای تردد را در نظر بگیرید
چه در شهر خود باشید و چه قرار باشد برای تحصیل به شهر دیگری بروید، هزینه تردد برای شما وجود خواهد داشت. البته تحصیل در شهر دیگری هزینههای تردد شما را چند برابر میکند. اگر در شهر دیگری قرار است تحصیل کنید، آیا امکان تردد به آنجا با قطار وجود دارد؟ اگر اینطور باشد، میتوانید از تخفیف دانشجویی قطار رجا استفاده کنید.
۱۰ – هزینههای خورد و خوراک را هم محاسبه کنید
در صورتی که قرار است در شهر دیگری درس بخوانید، هزینههای خورد و خوراک به هزینههای زندگی دانشجویی شما اضافه خواهد شد. به یاد داشته باشید در صورتی که موفق به دریافت خوابگاه دانشگاه نشوید، صبحانه و شام با خودتان خواهد بود! البته در صورتی که دانشگاه تمام وعده های شما را هم ژتون بدهد، در هر حال ژتون غذا هم هزینه دارد!
۱۱ – توانایی مالی خود یا خانواده تان را در نظر بگیرید
با محاسبه تمام هزینهها، ببینید که آیا خودتان از پس پرداخت هزینههای دانشگاه بر می آیید یا در صورتی که قرار است خانواده تامین کننده مالی شما باشد، آیا این امکان برای آن ها وجود دارد؟ البته در بیشتر موارد، خانواده از شما حمایت میکند، اما شما هم بهتر است از فشار بیش از حد به آن ها خودداری کنید.
نکته درباره نوع انتخاب رشته سیستمی
به روشی میگویند که در آن از الگوریتمها و روشهای آماری برای تعیین شاخه مناسب برای هر داوطلب استفاده میشود. در این روش، به جای تکیه بر نظر و سلیقه فردی، از دادهها و اطلاعات عینی برای انتخاب گرایش استفاده میشود.
۱۲ – رشتههای روزانه را هم با دقت انتخاب کنید!
در صورتی که گرایش روزانهای انتخاب کردید و به هر دلیل بعد از اعلام نتایج از رفتن به دانشگاه منصرف شدید، سال آینده از شرکت در کنکور محروم خواهید شد!
۱۳ – رشتهها را به ترتیب اولویت درج کنید
در انتخاب رشته، علاقه و سایر موارد فوق را مدنظر قرار دهید. وقتی سیستم انتخاب رشته به فرم شما می رسد، به ترتیب بررسی میکند و هر کد رشتهای که هنوز ظرفیت داشته باشد، به شما اختصاص خواهد داد.
۱۴ – فرم خود را چند بار چک کنید
سیستم انتخاب رشته سازمان سنجش از بسیاری اشتباهات جلوگیری میکند، اما با این حال، خودتان هم چند بار فرم انتخاب رشته تان را پیش از ارسال چک کنید! نیم ساعت یا یک ساعت وقت بیشتر، خیلی بهتر از یک عمر پشیمانی است.