بنیاد رشتههای تجربی، علوم پایه شامل زیستشناسی، شیمی و فیزیک است. اگر به ضرایب درسهای کنکور هم دقت کنید بههمین نتیجه میرسید. شاخصترین رشتههای کنکور تجربی، در درجه اول گروه پزشکی و پس از آن گروه پیراپزشکی است. در این بخش، با اصول انتخاب رشته تجربی آشنا خواهید شد.
اولویتهای متداول
یکی از مهمترین تصمیمات در دوران تحصیلی هر فرد است، به خصوص برای دانشآموزان رشته تجربی که با گستردگی تنوع گرایشها روبرو هستند. انتخاب رشته مناسب میتواند نقش تعیینکنندهای در آینده شغلی و تحصیلی شما داشته باشد. اولویتهای انتخاب رشته تجربی میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند علاقه و استعداد فردی، بازار کار، شرایط ادامه تحصیل و … باشد. با این حال، برخی از رشتههای تجربی به دلیل عوامل مختلف از جمله بازار کار مناسب، درآمد بالا، پرستیژ اجتماعی و … از اولویتهای متداول آن است.
انتخاب اول: پزشکی

بسیاری از داوطلبان تجربی که رتبه خوبی به دست آورده باشند، پزشکی را بهعنوان انتخاب میکنند. درباره انتخاب رشته پزشکی در مطلب دیگری بهصورت مفصل توضیح دادهایم. بهصورت خلاصه میتوان گفت پزشکی جلوه بسیار زیبایی دارد، اما در درون، بسیار سخت و مسیر دشواری را پیش روی داوطلبان خود قرار میدهد. شاید به جرات بتوان گفت زحمتی که برای داشتن یک رتبه خوب و قبولی در پزشکی متحمل شدهاید، سادهترین بخش این مسیر بوده است! بههمین خاطر، در انتخاب پزشکی، قدری بیشتر مطالعه کنید. به خصوص با کسانی که دانشجوی این رشته هستند مشورت نمایید.
انتخاب دوم: دندانپزشکی

دندانپزشکی هم مانند پزشکی، رشته جذابی است. البته دندانپزشکی نسبت به پزشکی، هم دارای مزایایی است و هم محدودیتهایی را بر سر راه خود دارد. از جمله مزایای دندانپزشکی آن است که پس از پایان دوره هفتساله و طرح، فرد میتواند بهعنوان یک دندانپزشک مشغول به کار شود. البته مهارت و تخصص، شرط اصلی است که بتواند در کار خود موفق شود. اما محدودیت دندانپزشکی آن است که نمیتواند جز در چارچوب شاخه خود نسبت به ادامه تحصیل در مقطع تخصص اقدام نماید.
همچنین، دندانپزشکی یکی از شغلهایی است که فرد بهشدت در آن دچار آسیبهای جسمی ناشی از کار میشود. صدای گوشخراش ممتد مته دندانپزشکی، ایستادن به مدت طولانی و ناراحتیهای مفاصل و … از جمله عارضههای این شغل است.
انتخاب سوم: داروسازی

بر خلاف رشتههای پزشکی و دندانپزشکی که بهصورت مستقیم با بیمار ارتباط دارند، در رشته داروسازی شما بیشتر با مواد شیمیایی، آزمایشگاه و فرمولها سر و کار دارید. برای تحصیل در داروسازی، بیش از همه لازم است به درس شیمی علاقهمند باشید و با آن ارتباط برقرار کنید.
داروسازی هم مانند دندانپزشکی، دارای مزیتها و محدودیتهایی است. برای آنکه در قله موفقیت آن قرار بگیرید، میتوانید بهعنوان یک پزشک داروساز در کارخانهای که خودتان دایر میکنید نسبت به تولید محصولات دارویی اقدام نمایید. در یک گام پایینتر، مجوز داروخانه دریافت کرده و آن را دایر سازید. اما همانطور که میدانید، هر دو اینها مستلزم داشتن سرمایه بسیار بالایی است. در درجات پایینتر، میتوانید بهعنوان مسئول فنی داروخانه یا کارخانه تولیدات دارویی مشغول به کار شوید.
انتخاب چهارم: دامپزشکی

طبیعی است که تفاوتهای بسیاری بین رشته دامپزشکی و سه رشته پیشین وجود دارد. صرفنظر از اینکه در رشته دامپزشکی شما با انسانها سر و کار ندارید بلکه حیوانات مخاطب شما هستند، این رشته بهجای دانشگاههای علوم پزشکی، در دانشگاههای زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دایر است.
اما بر خلاف تصور دیگران، بسیاری از دانشجویان دامپزشکی عاشقانه گرایش خود را دوست دارند! دامپزشکی بسیاری دروس مشابه رشتههای گروه پزشکی هستند. با این تفاوت که بهعنوان مثال در بخشهای ژنتیک یا آناتومی، کیس مورد مطالعه حیوانات هستند.
انتخاب پنجم: پرستاری و مامایی
پرستاری و مامایی دو رشتهای هستند که مستقل از گروه پزشکی و پیراپزشکی بهحساب میآیند.
اگر به مراقبت از بیماران در تمام سنین و با طیف گستردهای از بیماریها علاقه دارید، پرستاری میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
اگر به مراقبت از زنان باردار، زائو و نوزادان علاقه دارید، مامایی میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
انتخاب ششم: پیراپزشکی

پیراپزشکی به مجموعه رشتههایی اطلاق میگردد که وظیفه حفظ سلامت افراد را عهدهدار هستند. به بیان دیگر پیراپزشکان، گروهی از متخصصان هستند که کادر درمانی را تکمیل میکنند. از جمله رشتههای پیراپزشکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رادیولوژی
- هوشبری
- علوم آزمایشگاهی
- اتاق عمل
- کار درمانی
- فوریتهای پزشکی
انتخاب هفتم: علوم آزمایشگاهی

علوم آزمایشگاهی شاخهای از علوم پزشکی است. این گرایش بیشتر در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و انساج بدن انسان است. هدف اصلی تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد است.
فارغالتحصیلان علوم آزمایشگاهی، فرصتهای شغلی بسیاری در بیمارستانها، مراکز آزمایشگاهی، کارخانههای تولید دارویی و … دارند.
سایر انتخابها: علوم پایه و رشتههای مشترک

علوم پایه به بررسی بنیادین پدیدهها در رشتههای اصلی علمی میپردازد. از مهمترین این علوم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نکات ضروری
تا اینجا، بهصورت مختصری با رشتههای اصلی قابل انتخاب در دفترچه کنکور تجربی آشنا شدید. انتخاب تجربی، تصمیمی مهم و سرنوشتساز در دوران تحصیلی هر فرد است. تجربی به دلیل گستردگی تنوع رشتهها و بازار کار متنوع، انتخابی محبوب بین دانشآموزان است. همچنین نکاتی بهصورت جداگانه مطرح است. اما ضروری است که به موارد زیر را نیز در نظر بگیرید.
مشورت با دانشجویان و فارغالتحصیلان

حتماً پیش از انتخاب، با دانشجویان و فارغالتحصیلان آن گرایش مشورت کنید. حتی ترجیحاً با افرادی که در دانشگاهی تحصیل میکنند که مورد انتخاب شماست. آنها شما را از نکاتی مطلع خواهند کرد که انتخاب شما را بسیار دقیق تر میکند.
در یک کلام، بهتر است از دیگران عبرت بگیرید تا اینکه مایه عبرت دیگران شوید! بهخصوص این مساله که میتواند بر روی یک عمر تحصیلی و کاری شما اثرگذار باشد.
پرهیز از انتخابهای بدون علاقه

اگر بخواهید مهمترین نکته کل این نوشته را بازگو کنید، آن است که اگر به رشتهای علاقه ندارید یا احساس میکنید در آن زمینه استعداد یا زمینههای لازم برای تحصیل یا کار در آن وجود ندارد، از انتخاب آن صرف نظر کنید.
بسیاری از کسانی که پس از تحصیل، گرایش خود را تغییر میدهند یا در شاخه دیگری مشغول به کار میشوند، به خاطر آن است که در گرایش انتخابی خود از ابتدا زمینه و علاقه نداشتهاند.
کدهای دفترچه انتخاب رشته تجربی
اطلاعاتتون از رشته ها واقعا عالی بود. ممنون از اینکه اینقدر کامل و غیر کلیشه ای توضیح دادید